Hygienické kontroly počas letnej sezóny v Ružomberku zatiaľ odhalili len menšie nedostatky.
S letom sa neodmysliteľne spájajú aj rôzne výlety. Nech už sa vyberiete s deťmi, priateľmi, či svokrou, azda najväčším potešením po niekoľkohodinovej túre, spoznávaní pamiatok, či kúpaní sa v bazéne, je dobré jedlo.
Niektorí siahnu po stravovacích zariadeniach, ktoré majú overené, iní zariskujú a skúsia niečo nové. A po výdatnom obede v lete najviac osvieži zmrzlina.
Ružomberok tiež ponúka mnoho možností, kde sa dá dobre najesť, či schladiť zmrzlinou s príchuťami od výmyslu sveta. Môžeme si však byť istí, že jedlo, na ktorom si v lete pochutíme je aj zdravotne vyhovujúce?
Najdôležitejšia je hygiena
Hygienické kontroly za účelom prevencie zdravia obyvateľov vykonávajú odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Okres Ružomberok kontrolujú hygienici z Liptovského Mikuláša.
,,Počas letnej sezóny sme zatiaľ v okrese Ružomberok vykonali 25 kontrol. Tie sa týkali zariadení spoločného stravovania a výrobcov a predajcov zmrzlín,“ prezradila regionálna hygienička Gabriela Guráňová.
Najviac nedostatkov zistili v prevádzkovej hygiene a v hygiene skladovania. Po konštatovaní porušenia legislatívy musí prevádzkovateľ vykonať opatrenia na odstránenie hygienických nedostatkov. Ak poruší zákon, uložia mu sankcie a opatrenia.
,,V okrese Ružomberok sme uložili blokové pokuty dvom prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania v celkovej sume 198 eur,“ hovorí o pokutách Gabriela Guráňová. Takáto bloková pokuta sa však môže vyšplhať až do výšky 2000 eur.
Podľa hygieničky sú stravovacie zariadenia v okrese Ružomberok na primeranej úrovni a hygiena v nich je porovnateľná so stavom zariadení v okrese Liptovský Mikuláš.
Kontrolujú aj nebalenú zmrzlinu
Prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny kontrolujú na celom Slovensku odborní pracovníci z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
Po minuloročnej letnej kontrole nechali hygienici zavrieť zmrzlináreň Jadran na Poľnej ulici v Ružomberku. V stánku sa podľa hygienikov nedodržiavala potrebná hygiena a zmrzlinár dokonca nevhodne skladoval suroviny na jej výrobu.
Oficiálne výsledky kontrol nebalenej zmrzliny budú zverejnené až v priebehu septembra. Nám sa však podarilo zistiť, aký je predbežný stav.
,,U výrobcov a predajcov zmrzlín bolo zatiaľ vykonaných osem kontrol, pričom u nich neboli zistené žiadne hygienické nedostatky,“ hovorí o aktuálnom stave kontroly zmrzlín Gabriela Guráňová. Kontroly však stále prebiehajú a budú trvať až do septembra, do konca letnej sezóny.
Ilustračná fotografia: Pexels