MBK Ružomberok dostal v európskom pohári ďalšiu nakladačku

Ružomberské basketbalistky nestačili na svojho súpera ani v druhom európskom meraní síl. Tureckému Mersinu podľahli doma vysoko 59:86.

Výsledkovo sa zopakoval scenár spred týždňa. V prvej štvrtine držali basketbalistky s favorizovaným súperom krok, hoci sa ani raz nedostali do vedenia. Lenže v druhej prišiel uragán. Šestnásťbodová rozhodujúca šnúra hostiek.

Príliš veľká kvalita

„V prvom rade treba pogratulovať hosťujúcemu tímu k výbornému výkonu, a naozaj k streleckému dňu, ktorý predviedol v prvom polčase. To sa vidí v ženskom basketbale málokedy,“ konštatoval po stretnutí tréner Juraj Suja.

Úspešná streľba – hostky mali v zápase 13 úspešných trojkových pokusov – nebola jediným rozdielovým momentom, hoci o tom sa hovorilo najviac. Turecké družstvo bolo perfektne zohrané, hralo jednoduchšie, rýchlo a úspešne aj v situáciách jedna na jednu. Lopta ich poslúchala na slovo.

„Myslím, že dnes sme hrali s veľkou chuťou a energiou a to nám pomohlo vyhrať,“ stručne zhodnotila 21-bodová americká legionárka Nicole Hartleyová.

Porovnanie úrovne tureckej a slovenskej ligy bolo bolestné. Mersin sa do FIBA Cupu dostal z vlaňajšieho 6. miesta, Ružomberok bol doma tretí. Za dvadsať rokov existencie klubu Mersin nikdy nevyhral domácu ligu. Ružomberok jedenásťkrát.

„Vyhrali zaslúžene a ukázali nám realitu, kde sa asi momentálne nachádzame,“ zhodnotil po stretnutí Suja.

Neboli odovzdané

Ružomberčanky, hoci sfackované, v bitke stáli odvážne až do konca. Okrem kvality, ktorá sa s tureckou jednoducho nedá porovnávať, im nemožno uprieť nič. Obrovskú snahu, bojovnosť, úsilie niečo vymyslieť.

Francúzska rozohrávačka Diawakanová vyčnievala, pripravovala pre seba aj spoluhráčky pozície, no súhra často viazla. Aj preto, odhliadnuc od istej miery solidarity, hovorila turecká trénerka o ťažkom zápase.

„Chcem pogratulovať Ružomberku za ich snahu na ihrisku. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Doma je Ružomberok silný a v takýchto zápasoch je všetko možné. Ale mali sme dobrú druhú štvrtinu, vychádzala nám streľba, bola vysoká úspešnosť, a to nám prinieslo zisk tohto zápasu,“ zhodnotila Ozlem Sencanová.

Úspešnosť bol nižšia len v trojkových pokusoch. Hoci výrazne. Umenie však bolo dostať sa už k zakončeniu. Kým domáce urobili 61 streleckých pokusov z hry, hostky 89. Veľký rozdiel.

„Mali naozaj kvalitnú obranu. Veľmi ťažko sme sa tam presadzovali. A keď sme spod koša nepremenili aj vyložené pozície, to nás zabíjalo,“ sklamane zo seba ťahala slová po stretnutí Miroslava Mištinová.

„Napriek množstvu nedodržaných taktických pokynov musím poďakovať svojmu tímu, ktorý bojoval až do konca. Nie je to ľahké, keď prehrávate o 25 – 30 bodov a súper všetko, čo zdvihne, trafí. Hrali sme naplno až do konca, dievčatá išli na zem za loptou, pobili sa o každú jednu situáciu, aj keď vedeli, že prehrajú. Patrí im za to vďaka. A na tom by sme chceli stavať,“ pochválil Juraj Suja svoj tím.

Košice nám (ne)pomohli

Mersin pred týždňom zdolal aj Good Angels Košice. „Máme dobrú skupinu a dobre sme ju aj rozbehli. Postup by nám už nemal ujsť. Chceme ísť čo najďalej, ale uvidíme. Play-off je zase iné,“ tlmila otázky smerujúce k víťazstvu v súťaži hosťujúca trénerka Sencanová.

Slovenské kluby majú v tejto skupine naozaj ťažký život. Spojili sa, aby si pomohli, ale ani vzájomné informovanie, minimálne Ružomberčankám, nepomohlo.

„Samozrejme, že sme si vymenili nejaké poznatky, to je normálne. Ale zjavne nám tie poznatky nepomohli, lebo sme ich nedokázali aplikovať v tomto stretnutí,“ odpovedal Suja na otázku, či po 1. kole spolupracovali s košickým družstvom pri výmene informácií o Krasnojarsku a Mersine.

Na MBK čaká v sobotu zápas v Piešťanoch. Bude to súboj o druhú priečku v lige. Juraj Suja ho označil za zápas jesene. „Ideme tam vyhrať a už teraz sa začíname pripravovať. Bude to ťažké, ale pri všetkej úcte k Piešťanom, určite nie sú ako Mersin,“ naznačil víkendové ambície tréner Liptáčok.

Európsky pohár FIBA 2017/2018, B-skupina

MBK Ružomberok (SR) – Mersin Büyüksehir Belediyesia (Tur.) 59:86 (16:20, 9:24, 17:22, 17:20)

Zostava a body Ružomberka: Diawakanová 18, Mištinová 8, Janoščíková a Bartánusová po 6, Campbellová 4 (Bozókiová 8, Kováčiková 5, Moravčíková a Jackovecová 2, Belušová 0)

Najviac bodov Mersinu: Hartleyová 21, Gajičová 18 (4 trojky, 12 doskokov), Thomasová 14

TH: 15/12 – 17/13, fauly: 22 – 18, trojky: 5 – 13

Tabuľka B-skupiny:

1. Mersin Büyüksehir Belediyesia (Tur.) 2 2 0 162:129  4
2. Jenisej Krasnojarsk (Rus.)                     1 1 0    87:64    2
3. MBK Ružomberok (SR)                          2 0 2  123:173  2
4. Good Angels Košice (SR)                        1 0 1     70:76   1

Titulná fotografia – Rudolf Maškurica

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.