Ocenili literárne a výtvarné talenty

Výsledky literárnej a výtvarnej súťaže Ružomberská TROJRUŽA slávnostne vyhlásili počas stretnutia ružomberských novinárov a spisovateľov. Darilo sa aj mladým autorom z Ružomberka.

Mesto Ružomberok, v spolupráci s Mestskou knižnicou Ružomberok, Literárnym klubom ružomberských spisovateľov a Spolkom slovenských spisovateľov zorganizovalo už 9. ročník súťaže v piatok 10. júna v Univerzitnej knižnici Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku.

„Ružomberská TROJRUŽA je súťaž literárnej tvorby pre mladých autorov, členov literárnych a výtvarných klubov a krúžkov. Jej cieľom je podpora a prezentácia mládežníckej a amatérskej literárnej tvorby,“ informoval člen poroty Radislav Kendera.

Odborná porota to mala náročné

Odborná porota hodnotila práce v kategóriách poézia,  próza a ilustrácia a to podľa veku: žiaci II. stupňa základných škôl aj 8-ročných gymnázií, stredoškolská mládež a začínajúci autori nad 18 rokov, ktorým ešte nevydali knihu. Literárna forma prozaického ani poetického textu nebola žánrovo ohraničená a pri výtvarných dielach bola voľná téma.

Predseda poroty Peter Mišák na slávnostnom vyhodnotení okrem iného uviedol, že literárne práce boli na vysokej umeleckej úrovni. „Obzvlášť ma potešilo, že sa našlo 26 adeptov poézie. Musím vysloviť vďaku a úctu autorom, ktorí píšu básne a sú ochotní ich prezentovať po dlhšej odmlke aj na verejnosti,“ vyznal sa básnik, redaktor, publicista a člen PEN klubu spisovateľov.

V podobnom duchu sa vyjadril aj ďalší člen poroty Milan Igor Chovan „Taktiež  pri hodnotení prozaických diel to mala porota veľmi ťažké, aby sme nikomu neukrivdili. Dokonca sme sa rozhodli udeliť aj niekoľko čestných uznaní,“ zdôraznil pedagóg, spisovateľ a vedúci literárneho klubu Mladé Slovo, ktorého potešilo aj viacero ocenení jeho žiakov zo ŠUP.

Darilo sa aj mladým autorom z Ružomberka

V súťaži sa darilo aj mladým autorom z Ružomberka. Tamojší študenti Školy umeleckého priemyslu (ŠUP) v kategórii ilustrácie obsadili tri miesta. Porota udelila dve prvenstvá pre Darinu Čarnogurskú a Dáriu Smatanovú, druhé miesto získala Katarína Koreňová. Medzi začínajúcimi autormi vyhrala Eva Gašparová z obce Zemianske Kostoľany.

Za diela prózy medzi žiakmi druhého stupňa základných škôl (ZŠ) putovali tri čestné uznania do ZŠ v Černovej pre Ester Malíškovú, Martinu Patrylákovú a Barboru Zelinkovú. V kategórii stredoškolákov dominovali študenti ružomberskej ŠUP. Prvenstvo získala Anna Gallyová. na druhom mieste skončila Ester Marettová a tretí bol Tomáš Molnár. V kategórii začínajúcich autorov si druhé miesto odniesla Jana Štrbová z Černovej.

V kategórii poézia sa medzi 26 dielami presadili taktiež autori z Ružomberka. Peter Naništa získal tretie miesto medzi stredoškolákmi. Tvorbu Michaely Pulščákovej (obaja ŠUP) ocenila porota čestným uznaním. V kategórii začínajúci autori si odniesla druhé miesto Dominika Straková z Ružomberka.

V hlavnej kategórii Cenu Radky Berešíkovej udelila porota Barbore Plutovej zo Starej Ľubovne. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Ružomberká TROJRUŽA spestrili módnou prehliadkou študentky a študenti ŠUP Ružomberok.

Otvorili Knižnicu ružomberských autorov

V úvode Stretnutia ružomberských novinárov a spisovateľov otvorili na prízemí Univerzitnej knižnice KU v Ružomberku aj Knižnicu ružomberských autorov. Nachádza sa v nej 575 publikácií od 153 autorov, ktoré zostavil Marián Mydlo.

„Bola to a náročná cesta sledovať tvorbu a vytvoriť abecedný zoznam autorov, ktorí sú spätí s mestom Ružomberok – buď sa tu narodili alebo tu pôsobili. Skompletizované diela autorov budú slúžiť pre čitateľov, študentov aj pedagógov na lepšie poznanie ich tvorby,“ uviedol tajomník Literárneho klubu ružomberských spisovateľov (LKRS).

Podľa Radislava Kenderu má LKRS v súčasnosti 152 členov a prepája autorov, ktorí pôsobia nielen v rôznych miestach na Slovensku, ale aj v zahraničí. „Knižnica ružomberských autorov prináša ucelený prehľad na celé dianie a ich tvorbu. Takouto aktivitou sa nemôže pochváliť žiadne iné mesto na Slovensku,“ zdôraznil predseda klubu.

Súčasne Marián Mydlo spracoval pre všetkých zainteresovaných spisovateľov novinárov a publicistov Zoznam kníh a rôznych publikácii a odoslal ich všetkým autorom elektronicky. „Do zoznam od mesiaca septembra tohto roku pribudne ďalších približne 70 titulov, ktoré nájdu svoje miesto v našej knižnici,“ doplnil M. Mydlo.

Ceny primátora mesta autorom

Na slávnostnom otvorení Knižnice ružomberských autorov sa zúčastnil aj primátor mesta Igor Čombor. „Každý autor zaujíma prirodzený postoj človeka k veciam, predstavuje obdiv a sympatie. Knižnica má tu svoje miesto a zastúpenie. Na začiatku jej pôsobenia všetkým želám, aby sa toto dielo darilo ďalej rozvíjať.“

Počas podujatia udelil Ceny primátora mesta autorom a rodákom z Ružomberka. Ocenenie dostali Vlasta Luptáková, Iveta Zuskinová, Hanka Ondrejková, Belopotocká, Peter Hladík, Jozef Šišila a Jaroslav Rezník. Medzi ocenenými bol aj Marián Mydlo, ktorého blogy si môžete prečítať na našom webe rkmagazin.sk.

Na záver stretnutia Hanka Ondrejková z Okresnej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši predstavila publiku nové publikácie ružomberských autorov, ktoré vydali v predchádzajúcich dvoch rokoch. O novinkách rozpráva veľmi pútavou formou, z ktorej priam vyžarovala láska ku knihám a obdiv k tvorbe Liptákov.

Fotogaléria

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Som vyštudovaný novinár s dlhoročnou praxou v celoslovenských, regionálnych i komunálnych médiách a mám skúsenosti aj s vydávaním novín. Dlhé roky bol vydavateľom a šéfredaktorom regionálneho týždenníka LIPTOV a šéfredaktorom MY/Liptovské noviny. V súčasnosti som riaditeľom vydavateľstva R PRESS a poverený vedením redakcie RK MAGAZÍN.