Každý štvrtý vodič na priechode pre chodcov v meste nezastavil

Test prebiehal v piatok dopoludnia na frekventovanej ulici J. Kačku. V rámci žilinského kraja sme dopadli najhoršie.

Nevidiaca Adriána Gejdošová z Ružomberka má ťažký deň. Nečaká ju bežná návšteva mesta, s prekonávaním schodov, hľadaním správnych dverí či prechádzaním cez cestu len vtedy, keď treba. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorej je členkou, ju poprosila, aby sa aktívne zúčastnila celoslovenskej akcie Dňa bielej palice.

Mali by sme byť ohľaduplnejší

Na vskutku frekventovanej ulici J. Kačku za Váhom, katastrálne už v Likavke, chodí dve hodiny po priechode a testuje, ako vodiči reagujú na mávanie bielou palicou. To znamená, že cez priechod chce prejsť slabozraký alebo nevidiaci človek.

Na oboch stranách cesty stoja asistenti. Rátajú autá a dávajú na Adriánu pozor. Ak treba, vždy jeden zakričí: „Ide auto, môžeš“. Stojac na kraji priechodu s palicou položenou v ceste ňou začne pred blížiacim sa autom mávať. Niektorí zastavia, čo Adriána veľmi dobre počuje a prechádza cez cestu. „Vždy si radšej počkám a prejdem až vtedy, keď som si istá, že auto zastavilo,“ vysvetľuje pre Ružomberský magazín.

Lenže nie všetci vodiči sú ohľaduplní. V jednej chvíli prechádza päť áut v krátkom slede za sebou. Nezastavil nik. Pani, ktorá prišla k priechodu sa figurantky Adriány pýta, či jej pomôže prejsť. Ona sa poďakuje a odmieta. Vysvetľuje, že musí prejsť sama, lebo je to testovanie a vzdelávanie vodičov.

„Ohľaduplný vodič je taký, že zastaví hocikomu. Aj vidiacemu aj nevidiacemu. Je mu to jedno, kto je na priechode. Ak sa niekto ponáhľa, tak jednoducho ide,“ odpovedá Adriána na otázku, či sú vodiči ohľaduplní.

Dnes to bude bez pokuty

Nezastaviť na priechode pre chodcov je priestupok. Ružomberčania ani cezpoľní ale dnes pokuty nedostanú. Adriánu pri prechádzaní filmuje policajt z civilného auta. Dvesto metrov ďalej stojí uniformovaná hliadka. Ak príde od neho vysielačkou pokyn, auto zastavujú. Za nerešpektovanie dostanú vodiči napomenutie a informačný leták. Zodpovedným sa ujde pochvala a osviežovač vzduchu.

„Stojte, nemám rada negatívnu štatistiku,“ s úsmevom si hovorí Adriána v jednej chvíli, keď čaká, či niekto zastaví. „Myslím si, že v autoškolách by sa mali vodiči viacej učiť o význame bielej palice a signáloch, ktoré ňou vodičom dávame. Veľa vodičov to asi ani nevie a možno by boli vnímavejší,“ zmierlivo hodnotí v tom momente nelichotivú situáciu.

Niekedy mávala Adriána palicou márne. Pätina vodičov nezastavila. Zdroj: autor

Podpriemerné čísla

Deň Bielej palice prebiehal v piatok dopoludnia v 47 mestách Slovenska. Tohtoročný celonárodný priemer je podľa Únie nevidiacich a slabozrakých na úrovni 18,3 percenta. Takmer každý piaty vodič nezastavil.

V Žilinskom kraji prebiehal test takmer vo všetkých okresných mestách. Ružomberok dopadol najhoršie. Viac ako 25 percent vodičov v piatok dopoludnia nezastavilo. Len tesne za nami je Martin a Čadca. Najdisciplinovanejší sa podľa zverejnenej štatistiky únie javia Námestovčania.

„Alfou aj omegou sú pre nás ľudia so zrakovým postihnutím, je to pre nich, s nimi a o nich. Ako ktokoľvek iný, aj oni sa púšťajú cestou-necestou, akurát s bielou palicou v ruke a vodiči sa musia naučiť, ako stretnutie s nimi zvládnuť bez stresu a hlavne bez nebezpečenstva,“ zdôvodňuje každoročné poriadanie tejto akcie jej koordinátorka Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

 

Deň bielej palice 2017 – Žilinský kraj

Mesto

Celkový počet áut Zastavili Nezastavili

% podiel nezastavených áut

Námestovo

108 104 4 3,70

Žilina

129 124 5

3,87

Trstená

205 187 18 8,78

Lipt. Mikuláš

100 85 15 15

Dolný Kubín

106 88 18

16,98

Čadca 63 48 15

23,80

Martin 136 102 34

25

Ružomberok 182 136 46

25,27

Zdroj: unss.sk, Ružomberský magazín

 

Titulná fotografia: Figurantka Adriána Gejdošová na priechode pre chodcov na ulici J. Kačku v Likavke. Zdroj: autor

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.