Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách

Liptov
Ilustračná fotografia: pexels.com
V Liptove sa na horách vo výške nad 1800 metrov podľa SHMÚ miestami očakáva výskyt vetra, ktorý nárazovo dosiahne rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia varujú pred vetrom na horách v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Pre dané okresy platí prvý stupeň výstrahy v piatok 27. mája od 10.00 do 20.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

V daných okresoch sa na horách vo výške približne nad 1800 metrov podľa ústavu miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne,” dodal SHMÚ.

Zdroj: SHMÚ

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.