Keď verejný tlak zaberá – radnica chce riešiť nadmernú dopravu na pešej zóne

Po úpravách na začiatku pešej zóny na ulici Mostová a následnom sprejazdnení pešej zóny pre cyklistov to vyzerá, že centrum dostane ďalšiu dôležitú vzpruhu. Mesto chce riešiť nadmerné zaťaženie pešej zóny ťažkotonážnymi vozidlami a celodenným zásobovaním prevádzok.

Čoraz častejšia kritika občanov smerom k neutešenému stavu centra mesta zdá sa prináša svoje ovocie. Vedenie mesta opakovane vyjadrilo vôľu riešiť kritický stav pešej zóny a metodicky usmerniť fungovanie pešej zóny tak, aby nedochádzalo k opakovanej devastácii centra ťažkotonážnymi nákladnými vozidlami. V tejto chvíli je jasné, že centrum mesta, najmä ulica Podhora potrebuje kompletnú a generálnu rekonštrukciu. Problém centra je však oveľa širší a potrebovalo by jasnejšiu predstavu o tom, akým spôsobom by sa malo rozvíjať a čo by sme v ňom chceli mať. K takémuto kroku je potrebné vypracovať jasnú víziu a na podklade architektonickej súťaže zadefinovať rozvojové línie budúcej podoby ružomberského „starého mesta“ s výhľadom na najbližších 10,15 a možno až 20 rokov. Kým sa tak ale stane je potrebné moderovať súčasnú podobu centra a to aj pomocou prísnejšej regulácie zásobovania jednotlivých prevádzok a to tak, aby k nemu nedochádzalo počas celého dňa. Hoci prístup na pešiu zónu pre autá majú aj v iných mestách na Slovensku, už takmer nikde neprebieha celodenne a takmer bez akýchkoľvek obmedzení.

Zaťahovacie stĺpiky na začiatku pešej zóny v Banskej Bystrici môžu slúžiť ako príklad pomerne jednoduchej kontrolyvstupu vozidiel na pešiu zónu. Foto: Tomáš Kajúch

Z najnovšieho blogu viceprimátora Bednárika vyplýva, že vedenie mesta sa chce intenzívne zaoberať fungovaním pešej zóny čím by mohlo dôjsť k humanizácii podmienok pre peších a cyklistov. Čoraz častejšie sú aj uvahy o kompletnej rekonštrukcii ulice Podhora avšak takáto nákladná a dôležitá rekonštrukcia musí byť dôsledne a kvalitne pripravená. Vzhľadom na nechvalne známe vyjadrenia primátora Čombora, ktorý by si podľa jeho slov na pešej zóne predstavoval asfalt je potrebné naďalej aktívne participovať na verejnej debate ohľadom podoby centra mesta. Nevhodnými zásahmi by totiž mohlo dôjsť k ďalšiemu zhoršeniu celej situácie v centre. Pozitívnym faktom však zostáva, že centrum mesta sa čoraz častejšie a čoraz výraznejšie stáva celomestskou témou a otázkou, ktorú treba akútne riešiť

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Som lokálpatriot. Zaujímajú ma všetky témy týkajúce sa Ružomberka. Prioritne sa venujem témam územného, sociálneho a mestkého rozvoja.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.