Ruža nevie doma vyhrať, no v lige už deväť zápasov neprehrala

Sobotnému duelu 16. kola Fortuna ligy medzi MFK Ružomberok a FK Senica predchádzala tragická správa o smrti sedemnásťročného futbalového dorastenca a reprezentanta Adriána S.

Duel so Senicou začal v sobotu popoludní minútou ticha za obete minulotýždňovej autonehody pri Nitre, no v prípade domácich určite aj za dorastenca Adriána S., ktorý počas dňa zomrel. Podľa stále otvoreného vyšetrovania polície podľahol zraneniam, ktoré utrpel po nikým nezavinenom páde zo siedmeho poschodia budovy internátu na Námestí A. Hlinku.

„Tak možno to trošku ovplyvnilo aj zápas, hoci by nemalo, ale niektorí chalani boli s ním kamaráti a jeho smrť nás zasiahla všetkých. Mal som ho veľmi rád,“ odpovedal tréner domácich Ján Haspra mladší, či mali tragické udalosti vplyv aj na výkon A-mužstva. Dorastenci, aj v zostave s Adriánom S., mali práve v sobotu dopoludnia odohrať ligový zápas. Ten však napokon po dohode so súperom zrušili a preložili.

„Obrovský talent, ja som vždy myslel, že bude taká budúcnosť nášho futbalu. Na stopérskom mieste, ľavák, taký zdravý oravský typ. A čo sa mohlo stať v tej jeho hlave mladej, neviem. To sú veci, ktoré táto doba prináša. Je to hrozné,“ dodal Haspra k tragickej smrti slovenského reprezentanta do 18 rokov.

Nebohý Adrián S. (druhý zľava) je na fotografii s oddielovými kolegami počas reprezentačného zrazu. Zdroj – mfkruzomberok.sk

Šancí na dva zápasy

Či už to bola tragická udalosť alebo chronicky slabé prvé polčasy na domácom ihrisku, faktom je že, 1. polčas Ružomberku nevyšiel. Hostia ho prestrieľali, všetkých osem striel namierili medzi žrde a nebyť Macíka, polčasových 0:2 by bolo dobrým výsledkom.

„Vstup do zápasu nám absolútne nevyšiel. Boli sme strašne pomalí, nekoncentrovaní, mĺkvi, hanbliví, neviem, aké slová ešte použiť,“ opisoval prvý polčas tréner Ján Haspra ml.

Stretnutie na ťažkom teréne prinieslo až nečakane veľa atraktívnych momentov pred jednou či druhou bránou a tento trend nezmenila ani polčasová prestávka. Hostia mohli hneď v úvode dvomi šancami definitívne zlomiť odpor MFK, ale neuspeli. Aj preto gól zo 62. minúty z kopačky striedajúceho Qoseho, ktorého našiel pred šestnástkou výbornou prihrávkou Bobček, vrátil Ružu do hry o body, ba aj víťazstvo.

„Aj napriek sile Ružomberka a výbornej robote trénerov, ktorú tu odvádzajú, chceli sme získať tri body. Aj sme ich mohli získať, lebo sme mali veľmi veľa šancí na strelenie gólu. Sami sme si tento zápas nepremenenými šancami pokazili,“ hodnotil stretnutie tréner Senice Michal Ščasný.

Tento moment zdôraznil, pretože po ďalších neúspešných zakončeniach na jednej či druhej strane nasledoval pokutový kop za faul na Gereca. Podľa hostí, ak došlo ku kontaktu, bolo to ešte pred šestnástkou.

„Ako sme prišli k rozhodcovi, tak do mikrofónu povedal, že cez hráča celú situáciu nevidel a spýtal sa čiarového. Ten mu povedal, že to tiež nevidel, a on zrazu usúdil, že to bolo v pokutovom území. Nechcem hodnotiť rozhodcov, neublížili len nám, myslím si, že celý zápas nezvládli. Samozrejme, ak by sme dali ďalší gól, nemusíme sa vyhovárať na rozhodcov,“ opisoval dôležité momenty krátko pred koncom brankár FK Senica Vojtěch Vorel.

„Rozhodca ovplyvnil zápas, pretože čo prevádzal 2. polčas bolo niečo neskutočné a vyvrcholilo to penaltou, ktorá absolútne nebola. Hráč padal už meter pred šestnástkou, čiže penalta nemala byť a išlo o hrubé ovplyvnenie zápasu,“ v rovnakom duchu hovoril aj tréner hostí Michal Ščasný.

Ktorý hráč zasiahol loptu hlavou? Vo futbale vznikajú neraz zaujímavé fotografické momenty. Autor – Rudolf Maškurica.

Bod sme si nezaslúžili

Jedenástku premenil a na 2:2 vyrovnal obranca Filip Twardzik. V tejto sezóne to bola už jeho tretia jedenástka proti Senici a všetky premenil. V 5. kole Fortuna ligy u súpera, tiež pri remíze 2:2. A nedávno aj vo štvrťfinále Slovenského pohára, keď Ruža postúpila cez Záhorákov práve po pokutových kopoch.

„Videl som všetky jeho penalty, ale to je lotéria. Vystihol som stranu, ale dobre ju kopol. Bohužiaľ, som ju nechytil,“ opísal vždy atraktívny futbalový moment brankár Vorel.

„Myslel som si, že určite budú analyzovať, kam to kopem. Raz som kopol doprava, potom doľava. Teraz ale chytal iný brankár. V poslednej chvíli som si to rozmyslel a kopol som ju doľava. Vyšlo to,“ ponúkol svoje myšlienky o situácii Filip Twardzik a dodal: „Sme sklamaní, že sme doma zase nevyhrali. Verili sme si, ale po tom priebehu určite berieme ten bod.“

„Všetkými desiatimi ten bod berieme, lebo podľa priebehu by sme si ho možno dnes ani nezaslúžili,“ priznal tréner Haspra.

Doma slabí, vonku neporaziteľní

Futbalisti ťahajú v lige obdivuhodnú, deväťzápasovú sériu bez prehry. Nakopli sa ešte na jeseň víťazstvom v Dunajskej Strede a odvtedy na ihriskách súperov vyhrávajú rad za radom. Lenže doma body strácajú. Od júlového stretnutia s Nitrou prehrali alebo remizovali na vlastnom štadióne sedemkrát.

„Mladí, neskúsení, nervózni, dnes sme boli akože favorit zápasu, všade sme to čítali, každý nás favorizoval, ale je to dlhá a zdĺhavá cesta, ktorú máme s týmto mužstvom v pláne. Možno je za tým aj to, že vonku hráme v bloku. Doma chceme hrať útočnejšie, vtedy sa otvárajú priestory v strede poľa, a keď stratíme zbytočne v strede poľa loptu, nestihneme sa sformovať, pôsobíme nekompaktne a súperi to vedia potrestať,“ hľadal príčiny rozdielnych výkonov a výsledkov Ružomberčanov tréner Haspra.

Našiel však aj ďalšiu možnú príčinu.

„Možno zodpovednosť pred domácim fanúšikom, ktorý je náročný. Prvých 50 minút je mĺkvy, potom trošku ožije. Ale keby ožil trošku skôr, lebo prvých 40 minút to bolo úplne ticho. Som sa čudoval, čo sa deje. Ani na ihrisku nikto nič nehovoril, v publiku ticho, možno by sme potrebovali viacej povzbudiť od obecenstva od začiatku stretnutia,“ poslal výzvu fanúšikom domáci tréner. Na Senicu ich však neprišlo ani len tisíc.

Reč sa zvrtla aj na kvalitu ružomberského trávnika. Hostia, ale aj domáci tréner ho označili za ťažký, šmykľavý, na ktorom je ťažko presne kombinovať.

„V Ružomberku máme ten terén atypický, neviem, čo to s tou našou trávou je,“ naznačil Haspra, čo hosťujúci hráči rovnako kritizovali.

Ružomberok je po 16. kolách v tabuľke na štvrtej priečke. Do konca jesennej časti ho čakajú ešte dva zápasy – v Trnave a v sobotu 7. decembra doma so Zlatými Moravcami.

MFK Ružomberok vs FK Senica 2:2 (0:2)

MFK Ružomberok: Macík – Čurma, Maslo, Twardzik – Kojnok (70. Gerec), Kostadinov, Zsigmund, Takáč (58. Qose), Mojžiš – Regáli, Bobček

FK Senica: Vorel – Didiba, Dias, Krč (69. de Assis) – Addo, Klapan, Cvek, Yenne – Baumgartner (90. Totka) – Castaňeda (80. Eneji), Akinyoola

Góly: 62. Qose, 83. Twardzik (z 11m) – 21. Akinyoola, 40. Castaňeda

Žlté karty: 32. Kostadinov, 78. Čurma – 44. Akinyoola, 49. Yenne, 84. Vorel, 86. Didiba

Rozhodovali: Dohál – Pozor, Hrmo

Diváci: 987

Titulná fotografia – zo zápasu MFK Ružomberok – FK Senica, Autor – Rudolf Maškurica, Zdroj – facebook.com/rudomaskurica

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.