Kde sa v Ružomberku môžete dať počas víkendu otestovať?

Prinášame kompletný zoznam 24 odberných miest v Ružomberku. Testovanie bude prebiehať v interiéri, obyvatelia na odbery nemusia chodiť podľa abecedy. 

Obvykle v nich prebieha edukačný proces, kultúrne podujatia či športové aktivity, vo väčšine z nich pravidelne chodíme k volebným urnám. Najbližší víkend sa dočasne zmenia na odberné miesta.

Prinášame zoznam všetkých lokalít v Ružomberku, v ktorých sa uskutoční celoplošné testovanie obyvateľov na Covid-19. Rozdelené sú podľa volebných obvodov.

Biely Potok 

Stolnotenisová hala, Školská 5

Černová 

Kultúrny dom, Andreja Hlinku 1

Hrboltová 

Kultúrny dom, Potočná 112

Rybárpole 

Spojená škola, Malé Tatry 3

Klačno 

Základná škola (3 odberné miesta)

Polík 

Katolícka univerzita, Hrabovská cesta 1

Gymnázium Štefana Moyzesa

Spojená škola Scota Viatora

Stred 

ZŠ Dončova 4 (2 odberné miesta)

Satelity 

ZUŠ Ľudovíta Fullu, Obvodová cesta

Gymnázium sv. Andreja, Námestie Andreja Hlinku 5

Laziny 

Hala T18 (2 odberné miesta), Plavisko

Baničné 

ZŠ Sládkovičova (2 odberné miesta)

SOŠ Polytechnická (2 odberné miesta)

Roveň 

ZŠ Zarevúca (2 odberné miesta)

ZŠ Bystrická cesta (2 odberné miesta)

Na odbery Ružomberčania nepôjdu podľa abecedy 

Plošné testovanie bude trvať od soboty do nedele, v čase od 7:00 do 22:00. Podľa odporúčaní ministerstva obrany prichádzajú ľudia na odber podľa abecedy a časového harmonogramu. V Ružomberku od tohto plánu upustili.

„Mesto sa rozhodlo neurčovať poradie podľa abecedy. Pokiaľ to nebude povinné, občania nebudú musieť chodiť na odberné miesta podľa abecedy,“ povedal v živom vysielaní viceprimátor Michal Lazár s tým, že si tento spôsob radnica nevie logisticky predstaviť.

Naďalej platí odporúčanie, aby sa občania nechali otestovať vo svojom volebnom obvode. Nie je to však záväzné, vybrať si môžu ktorékoľvek odberné miesto.

„Občanom odporúčame, aby rešpektovali svoje volebné obvody a išli sa testovať tam, kam chodia zvyčajne voliť,“ potvrdil hovorca mesta Viktor Mydlo.

Dodal však, že radnica pripravila brožúru, v ktorej zohľadňuje plusy a mínusy jednotlivých odberných miest. A to konkrétne možnosti parkovania, prístup pre ľudí s obmedzenou mobilitou či blízkosť MHD.

„Každé miesto má svoje špecifiká. Napríklad Hrboltová má výborný prístup pre imobilných, avšak nedá sa tam poriadne zaparkovať,“ ilustruje na konkrétnom príklade. Ľudia si tak aj na základe tohto hodnotenia môžu vybrať, ktorá testovacia lokalita im bude najviac vyhovovať.

Ešte predtým by si mali zvolené miesto skontrolovať. V akom je stave a či tam na odber nečaká veľa ľudí.

“Ľudia, ktorí sú pripravení dať sa otestovať, sa môžu ísť pozrieť, ako to vyzerá na ich odbernom mieste, či je tam veľa ľudí.  Na mestskom Facebooku budeme priebežne informovať, ako to na odberných miestach vyzerá,” spresnil viceprimátor Lazár. Dodal, že podľa toho sa môžu ľudia presunúť a nechať sa otestovať na mieste, kde je menší rad.

“Toto odporúčame robiť najmä tým,  ktorí sú mobilní, vedia sa presúvať, či už autom alebo sú schopní prejsť väčšie vzdialenosti aj peši.”

Viceprimátor zároveň vyzval na dodržiavanie minimálneho dvojmetrového odstupu počas čakania a aj na vzájomnú toleranciu. „Prosíme, aby ste boli tolerantní voči ľuďom vo vyššom veku, mamičkám, tehotným ženám a aby ste ich pustili pred seba, ak vás o to požiadajú.”

Ružomberok bude mať celkovo 24 odberných miest. Dve z nich zriadia v hale T-18 na Plavisku. Dovtedy bude hala slúžiť ako cvičné odberné miesto. Zdroj – Viktor Mydlo.

Ako bude prebiehať odber?

Ľudia si po vstupe do odberného miesta dezinfikujú ruky a preukážu sa občianskym preukazom (deti kartičkou poistenca). Po registrácii dostanú poradové číslo a vreckovku. Pred samotným odberom je potrebné sa do nej vysmrkať a odkašlať si, následne ju zahodiť do pripraveného odpadkového koša.

Práve k tomuto úkonu – odkašlaniu a smrkaniu – vydal dnes dopoludnia Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Liptovskom Mikuláši odporúčanie. Nemá sa vykonávať priamo vo vnútri odberného miesta.

„RÚVZ rázne odporúča, aby sa vysmrkanie a kašlanie potrebné pred odberom, uskutočnilo zásadne v exteriéri,“ povedal prvý viceprimátor s tým, že na to bude pred každým odberným miestom vyčlenený priestor.

Samotný odber bude na všetkých ružomberských testovacích miestach v interiéri.  Aj to má podľa radnice svoje dôvody.

„Snažili sme sa zriadiť odberné miesta v exteriéri. Dôvodom, prečo sa testovanie napokon nebude realizovať vonku, je, že na presnosť testovania má vplyv aj teplota, údajne sú tieto testy účinné len do piatich stupňov,“ vysvetľoval hovorca a doplnil, že podľa predpovede bude počas víkendu teplota aj pod touto hodnotou.

Marián Sičák, prednosta Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku v ÚVN, pripravil krátke video o správnom odbere vzorky z nosohltana. 

Po odobratí vzorky prechádzajú otestovaní do vyhradeného priestoru čakať na výsledky. V Ružomberku budú všade čakať na vonkajšom priestranstve. Približne 15 minút až polhodinu, po ktorej dostanú obálku s certifikátom a ďalšími inštrukciami.

„Všetky testovacie  miesta, až na jednu výnimku, majú samostatný vstup a výstup,“ uviedol Lazár. Občania by tak mali plynule prechádzať stanovišťami bez toho, aby dochádzalo k ich vzájomnému stretu.

Administratívnych pracovníkov je dosť, zdravotníci sú stále otázni

Lazár tiež zdôraznil, že mesto zabezpečuje odberné miesta a administratívnych pracovníkov. Tých je podľa jeho slov už dostatočný počet. Za samotných zdravotníkov, ktorí majú na starosti odber, zodpovedá armáda. Za ich prítomnosť aj prípadný nedostatok.

Na každé odberné miesto pripadá dvojčlenný tím. Ružomberok teda potrebuje minimálne 48 zdravotníkov. Plus zálohu, ak u niektorých preukážu nákazu.

Už počas príprav pilotného testovania nebolo isté, či bude na akciu takého rozsahu dostatok zdravotníckeho personálu. Táto otázka je stále aktuálna. A stále s otvoreným koncom. Lazár pripustil, že v prípade nedostatku zdravotníkov môže dôjsť k zlúčeniu odberných miest.

Titulná fotografia. Ilustračný záber z pilotného testovania na Covid-19 na Orave. Zdroj: Jaroslav Moravčík 

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.