Prvými zaočkovanými z domovov sociálnych služieb boli klienti z Trojlístka

Mobilný očkovací tím z vojenskej nemocnice zaočkoval 60 klientov a zamestnancov sociálneho zariadenia Trojlístok. 

Naposledy sme navštívili sociálne zariadenie Trojlístok počas nahrávania vianočného albumu, ktorý sa napokon kvôli pandémii nepodarilo dokončiť. Uplynulý piatok 29. januára sme sa s klientami, a hoci len na krátko, stretli opäť. Dôvodom bolo očkovanie proti koronavírusu.

Klienti si čakanie na vakcínu krátili v jednej z miestnosti. Spýtali sme sa ich, ako prežívali odlúčenie a ako trávili čas počas pandémie. Počas prísneho režimu si museli poradiť bez terapeutov, sociálnych pracovníkov či priateľov, s ktorými boli zvyknutí tráviť čas. Keďže všetci boli doma, voľné chvíle a mnohé aktivity boli späté najmä s najbližšími.

Klientka CSS Trojlístok Evka Čačová. (Foto: Anna Zábojníková)

,,Najčastejšie som bol vonku so psom. Chodil som sa s ním prechádzať, ale chodieval som aj do mesta na prechádzky,“ povedal nám klient Trojlístka Ján Ambróz.

,,Doma sme prerábali, tak som pomáhal. Ani do kostola som nemohol chodiť, rád miništrujem. Som hudobník, tak som na klavíri hral. Počas toho obdobia som sa aj nakazil koronavírusom aj rodičia boli chorí aj brat, ale už nám je všetkým lepšie,“ povedal Ján Knapčík.

,,Bývam v Štiavnici, ja som bol väčšinou doma, mám malého brata, tak som sa s ním zabával,“ prezradil nám aj Lukáš Kajúch.

,,Chodieval som s rodičmi na prechádzky, otcovi som pomáhal. Sneh sme odpratávali. Najviac mi chýbajú športové podujatia, rád som chodieval na basketbal aj futbal,“ priznáva Peter Kučera.

Klienti si krátili čakanie na očkovanie aj hrami. (Foto: Anna Zábojníková)

Klienti síce smutne skonštatovali, že im chýbal kolektív, no vzápätí s humorom dodali, že aj napriek tomu, že nemohli byť spolu, malo to aspoň jednu výhodu. Mohli si dlhšie pospať.

Vakcínou proti koronavírusu napokon zaočkovali 60 klientov vrátane zamestnancov sociálneho zariadenia.

,,Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dať dokopy. Boli sme veľmi dlho bez seba a bolo nám veľmi smutno, či klientom, či zamestnancom. Teraz, keď sme spolu, tak musíme absolvovať testovanie a očkovanie, ktoré dúfam, že pomôže tejto ťažkej dobe, ktorú prežívame. Je to ťažké, ale určite to zvládneme,“ povedala pre naše noviny terapeutka centra Trojlístok Eva Buchová.

„Po zaočkovaní sa cítim dobre, som rada, že to už mám konečne za sebou, vôbec ma to nebolelo,“ povedala klienta Evka Čačová.

Titulná fotografia: Klienti sociálneho centra Trojlístok. Foto: Anna Zábojníková.

Som vyštudovaná žurnalistka. Počas štúdia som pracovala pre regionálne noviny, kde som písala o kultúrno-spoločenskom dianí na Považí. Mám za sebou stáž pre portál aktuality.sk. Zaujímam sa o históriu, kultúru a problémy bežných ľudí z okolia Ružomberka. V RK Magazíne som zástupkyňa šéfredaktorka a web editorka portálu rkmagazin.sk.