Do Týždňa slovenských knižníc sa zapája aj Ružomberok

Ilustračná fotografia
Marec je tradične mesiacom knihy. Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc pri tejto príležitosti každoročne vyhlasujú celoslovenský Týždeň slovenských knižníc. Už 23. ročník podujatia sa uskutoční v dňoch 28. 2. – 6. 3. 2022 pod spoločným mottom KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH.

Týždeň slovenských knižníc sa z dôvodu pandemickej situácie presunie do online prostredia, preto sa všetky aktivity budú realizovať iba virtuálne. Cieľom podujatia  je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom širokého spektra aktivít a podujatí. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo  v pondelok 28. februára na webovej aj facebookovej  stránke Slovenskej asociácie knižníc (SAK). Týždeň slovenských knižníc 2022 bude reagovať na súčasnú dobu a potreby ochrany životného prostredia. V tej to súvislosti pripravili niekoľko aktivít aj ružomberské knižnice.

Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku pre záujemcov pripravila tzv. Virtuálny knižnýtentokrát ekokalendár. Okrem toho  pripravili výstavu odbornej literatúry so zameraním na biológiu a ekológiu pod názvom Príroda – čo o nej (ne)vieš. Knižnica sa pridá 4. marca o 15. hodine k čítaniu v online prostredí. Zapojí sa  do celoslovenskej kampane pod názvom Je nás počuť!

„Na našich sociálnych sieťach budeme počas celého mesiaca zverejňovať interaktívne výzvy a po skončení súťaže vyžrebujeme výhercov. Počas celého týždňa tradične prinášame 50-percentnú zľavu na registračný a prolongačný poplatok. Multiplikáty kníh pre našich čitateľov sú opäť pripravené zadarmo na žltom podlaží pod názvom Začítaj sa do mňa, čím dávame použitým knihám druhú šancu.“, povedala vedúca knižnice Katarína Matušková.

Mestská knižnica pripravila viacero akcií

Do podujatí sa aktívne zapája aj Mestská knižnica v Ružomberku. Jej riaditeľka  Tatiana Babincová povedala, že by sa téme „zelená knižnica“ chceli venovať celý rok. „Našou snahou je ukázať, že veľa činností, s ktorým sa nielen v knižniciach stretávame, je možné  vykonať aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Prispieva  k tomu už  základná myšlienka požičiavania kníh, keď  za symbolických pár euro môžete spolu s množstvom iných záujemcov zdieľať informácie a zážitky obrovského rozsahu,“ dodala.

Týždeň slovenských knižníc v ružomberskej mestskej knižnici prináša bezplatný zápis nových členov na jeden rok, odpustenie upomienok pri vrátení “zabudnutých” kníh. „Deti do pätnásť rokov budú mať počas marca bezplatný zápis a materské školy čaká prvé zoznámenie s knižnicou. Na základe individuálnej dohody s pedagógmi prinášame zábavnou a tvorivou formou informačnú výchovu približujúcu  základné informácie o knihách, typoch  knižníc, spôsoboch a postupoch narábania s knižným fondom, zoznamujeme deti s pojmom spisovateľ a knižný ilustrátor,“ približuje T. Babincová.

Jedným z úspešných projektov, s realizáciou ktorých začali v týchto dňoch, je súhrn podujatí s názvom “Lebo na nich záleží” (kniznicark.sk). „Ide o sériu náučných podujatí pre deti aj dospelých, kde sa budeme spolu s veterinárnou lekárkou venovať našim domácim miláčikom, stretneme sa s canisterapeutkou či ornitológom. Lesní záchranári nám priblížia zaujímavosti o zvieratách v lese a priblížime vám život mestských včiel. O termínoch budeme priebežne informovať na našom webe a FB profile,“ vymenúva aktivity riaditeľka.

Druhým rozbehnutým projektom je “Múzovanie”, zameraný na literárnu, výtvarnú tvorbu ekologickým spôsobom. Úvodné stretnutie bude s ilustrátorkou, ktorá priblíži svet Malého princa, dielo s veľkým posolstvom, zohľadňujúcim i dnes  prístupy k životným hodnotám. Stretnutie s Michaelou Šefrankovou bude v stredu 2. marca o 15.15 h. „Súčasťou ekologického prístupu v knižnici je dať veciam druhú šancu. Každá kniha, ktorá si nájde svojho nového majiteľa počas našej Knižnej burzy v piatok 4.3., bude pre nás symbolom úspechu“, dodala T. Babincová.

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Vyštudovala som publicistiku a masmediálnu komunikáciu. Vyše dvadsať rokov pôsobím v médiách ako redaktorka a manažérka marketingu. V poslednom období pomáham klientom zviditeľniť sa v online svete, cez digitálny marketing. Najviac je pre mňa moja rodina. Vychutnám si chvíle pri dobrej a voňavej káve či knihe. Snažím sa čo najviac hýbať, mám rada bicyklovanie, turistiku a beh na lyžiach.