Diaľničný tunel Čebrať by mali preraziť už o mesiac

Stavbári čoskoro uvidia svetlo na konci tunela Čebrať. Foto: archív redakcie
Minister dopravy spresnil termín. Tunel Čebrať je súčasťou úseku diaľnice D1 Ivachnová – Hubová, ktorý je aktuálne vo výstavbe a bude mať dĺžku 14,92 kilometra.

Diaľničný tunel Čebrať pri Ružomberku by mali preraziť koncom novembra alebo začiatkom decembra tohto roka. V živom vysielaní na sociálnej sieti to vo štvrtok 27. októbra uviedol minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). „Čoskoro stavbári v južnej rúre uvidia svetlo. Koncom novembra, začiatkom decembra by sme mali preraziť tunel Čebrať. Bude to veľká správa pre Ružomberok,“ potvrdil šéf rezortu dopravy.

Tunel Čebrať je súčasťou úseku diaľnice D1 Ivachnová – Hubová, ktorý je aktuálne vo výstavbe a bude mať dĺžku 14,92 kilometra. Dostavať by ho mali predbežne v druhej polovici roku 2024. Úsek vytvorí obchvat mesta Ružomberok a po dobudovaní sa napojí na diaľnicu do Košíc. Diaľnica pri Ružomberku ušetrí motoristom 16 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy.

Jediný tunel na stavbe desaťročia

Na diaľničnom obchvate Ružomberka sa pracuje posledných deväť rokov. Jeho jediný tunel Čebrať v dĺžke 3,6 kilometra, ktorý mal viesť pod rovnomenným vrchom Veľkej Fatry, sa začal raziť na jeseň v roku 2014. Po krátkom čase sa však vynoril problém, keď sa po zosuve musel tunel prepracovať. Zmenila sa jeho dĺžka aj trasovanie. Po novom bude mať približne o kilometer viac. Stavba, ktorá sa hĺbi už takmer jedno desaťročie, má zrejme blízko k dôležitému míľniku.

Začiatkom týždňa sa na Facebooku objavila informácia, že do prerazenia chýba asi 11 metrov. Stroje sa do kopca zahryzli nedávno aj z druhej strany – zo západu – a pripravili tam portál k blížiacemu sa naplneniu míľnika. Poradca ružomberského primátora Tomáš Mišovič pre HN asi pred mesiacom potvrdil, že v tuneli sa už vo veľkom betónuje. K prerazeniu ďalšej z dvoch rúr vtedy chýbalo zhruba 90 metrov. Táto by mohla byť podľa Mišoviča dokončená začiatkom budúceho roka.

Zdroj: teraz.sk, hnonline.sk

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.