Jazykový výkrik na Bystrickej ceste

Roduverný Ružomberčan  mysliac na históriu, po tom všetkom, čo sa tu na Bystrickej ceste vystavalo a stavia, by skôr očakával „Brickmaker´s hack „ či picker.

YELL POINT i s jeho „cousine“ a šikovnými kuchármi usilujúcimi sa variť tie najlepšie špeciality pre slovenských a cudzích labužníkov by na tunajšom mieste pravdepodobne ešte nestál, keby Wienerberger udržal a nezlikvidoval tehliarsku výrobu jednej z najkvalitnejších hlín na Slovenku a pred konkurenciou nerezignoval skôr než musel. ( v návrate k tehelni blog z 26.11. 2018 – Kopec so zakonzervovanými zásobami hliny na kraji mesta, resp. Rozhľady po kultúre a umení I a II.štvrťrok 2018).

Vo webovej a elektronickej verzii predstavenia širšej verejnosti vo forme www.yellcousine.sk , sa hovorí, že v slovenskom jazyku je veľmi ťažké a až nemožné nájsť silný výraz pre skutočný výkrik jedinečnosti pre miesto, stavbu, kuchyňu, dizajn a architektúru. Žeby tá naša slovenčina bola tak chudobná pre hľadanie takého úžasného a jedinečného názvu? Pozoruhodným a šťastným faktom pre domácu verejnosť zostáva, že ju staviteľ našiel v Ružomberku na Bystrickej ceste.

Ťažko si však predstaviť to, žeby Ír či Angličan praktizujúci gastronómiu na Slovensku, našiel v Londonderry či Birminghame jedinečné miesto a nazval ho po slovensky ako Bod výkriku či Výkričný bod.

Akokoľvek zabudnime teraz na jazyky, aj keď posledné jedlá a dva denné štandardné výbery posledných business menu yellcuisine nie sú v angličtine . A možno ich ochutná veľa Angličanov a Írov čím  vzdá hold práve tým Slovákom, ktorí v minulosti svoje kulinárne umenie dokazovali v ich otčine.

Zrejme v blízkej dobe tak k tomu dôjde , veď reštaurácia so 62-mi miestami so štýlovým interiérom a terasou pre 29 miest sa stane predovšetkým občerstvujúcim dostaveníčkom cudzozemcov prechádzajúcich našim mestom na trase sever-
juh a opačne.

Biznis mena Jelpointu a jej ceny v reštaurácii sú priliehavé k názvu nového gastro-biznis komplexu na Bystrickej ulici. Môžete tu okúsiť napríklad tortilový wrap, plnený Julienne zeleninou, kuracie prsia, hranolky a cesnakový dip. Denné menu cez pracovné dni nastavené
zrejme pre noblesnejšiu stolovaciu spoločnosť je v priemere o dve tretiny drahšie, než to, navarené v mestskej Ľudovej jedálni na Pánskej ulici.

Jelpoint s kuzin je nadčasová reštaurácia ako sa o nej píše, má vynikajúcich kuchárov a nie je len o jedení či o najlepších večerách, tak ako hovorí tabuľová upútavka pri severnej strane budovy, kadiaľ sa kedysi prichádzalo do areálu tehelne.

V Jelpointe a útrobách asi najmodernejšej budovy po pravej strane Bystrickej cesty smerom k Mondi SCP, nájdu svoj domov aj firmy či iné služby, aj keď zatiaľ sa tieto z tabule bez širšieho uvedenia ich činností dajú identifikovať len ako AREDOVALE , EGEM, ENERGA, NOKUCHiKUSHi, PTA, ŠKRINIAR & PARTNERS a YELL design.

Ďalším čo v modernej budove na Bystrickej ceste pri čerpacej stanici Shell nájdete sú íventové priestory, Sálu Choč, Sálu Sidorovo, a Sálu Malinné čím projektant novej nadčasovej budovy v meste ,( kde sa zatiaľ ešte čakanom na Bystrickej nezakoplo vo volebných programoch 2018-2022 od primátora mesta I. Čombora pre výstavbu Ruža – Shopping centrum ) myslel aj na krásy prírody a jej okolitých kopcov obklopujúcich jeho extravilán.

Zaujímam sa o Ružomberok a spoločnosť okolo nás.