Na Liptove si pripomenú slávnosti bryndze

Pripravený je bohatý program. 

Bryndza je jedinečná, zdravá a slovenská. Na námestí v Liptovskom Mikuláši pripravujú na sobotu 26. októbra Slávnosti liptovskej bryndze. Slovenská bryndza už pred 16-timi rokmi pribudla do Európskeho Registra chránených zemepisných označení. Liptáci tento rok rozbehli náročný proces ochránenia pravej „Liptovskej bryndze“.

V centre Liptovského Mikuláša, na svätého Mitra, návštevníci uvidia ukážky výroby liptovskej bryndze aj s jej ochutnávkou, chýbať nebudú ovce ani baraní guláš a najmä verejnosť pochopí, čím je pravá liptovská bryndza unikátna. RK Magazín o tom v tlačovej správe informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) REGION LIPTOV.

Ovčiarska sezóna sa podľa tradícií končí 26. októbra na Demetra alebo Mitra. „Patrónom pastierov je sv. Demeter, ktorému na Liptove hovorili aj Mitro. Pastierom v tento deň symbolicky končila pracovná sezóna, s ovcami sa vrátili zo salašov do dedín, v kostoloch sa zúčastnili bohoslužieb a potom sa hodovalo – mitrovalo. Liptáci si uctia bryndzu – slovenské biele zlato a v poslednú októbrovú sobotu oživia aj kus histórie,“ ozrejmila Šarafínová.

Unikátna liptovská bryndza

„Liptov je výrobou stopercentnej ovčej bryndze známy storočia. V minulosti ju dokonca obchodníci vozili až do Viedne pod názvom Liptauer. V súčasnosti sa však veľmi často do bryndze pridáva aj kravský syr, preto sme sa rozhodli tú našu výnimočnú, zdravú, stopercentne ovčiu bryndzu spropagovať. Tieto snahy navyše vyvíjame v čase, keď liptovská bryndza bojuje o Chránené označenie pôvodu. Pre mňa osobne je to veľmi symbolické, keďže pochádzam z rodiny, ktorá má k ovčiarstvu blízko a niekedy som sa aj osobne profesijne venoval mliekarenstvu. Počas Slávností liptovskej bryndze podpíšeme deklaráciu vzájomnej spolupráce medzi mestom Liptovský Mikuláš, Občianskym združením Bačova cesta a Úradom priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky,“ povedal Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša a predseda predstavenstva OOCR REGION LIPTOV.

Pred vyše 500 rokmi prišla na Liptov pastierska kultúra. Ovčiarstvo a salašníctvo majú v regióne nezastupiteľnú rolu. Priniesli so sebou hneď niekoľko unikátností, či už vo vzhľade tunajších kopcov, vo zvykoch a tradíciách, či v samotných výrobkoch. Liptáci sa venujú téme ovčiarstva a salašníctva aj v projekte Nepoznaný Liptov, cestovný ruchu je totiž úzko prepojený aj na históriu, tradície a život v destinácii. V lete zase majú turisti možnosť vidieť tradičnú ovečku Valašku na salaši pri lanovke v Jasnej – na Priehybe.

„Centrum Liptovského Mikuláša bude pre jeho návštevníkov v sobotu 26. októbra veľmi atraktívnym miestom. Podujatie začne ekumenickou bohoslužbou a následne ovčiarskym sprievodom. Vystúpi niekoľko folklórnych súborov a pripravený je aj remeselný trh a gastro zóna, kde budú v hojnom zastúpení práve ovčiarske špeciality. Lákadlom bude tiež baraní guláš z tisíc litrového kotlíka. Nielen deti zaujme výstava oviec a prítomnosť slovenských čuvačov,“ doplnila Darina Bartková, riaditeľka OOCR REGION LIPTOV.

OOCR REGION LIPTOV financuje podujatie Slávnosti liptovskej bryndze aj z dotácie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR vo výške 10 000 eur.

Foto – OOCR REGION LIPTOV  

Som vyštudovaný novinár. Vysokoškolské štúdium som absolvoval na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Počas štúdia som praxoval vo viacerých regionálnych médiách. S RK Magazínom som začal spolupracovať v novembri 2021. Od októbra 2024 som šéfredaktorom RK Magazínu.