O titule a ambíciách v basketbalovom klube nahlas nehovoria

Ako pomohol Milan Fiľo, prečo je Michal Slašťan naspäť v klube, aký je rozpočet a ambície MBK Ružomberok v Európskom pohári a extralige.

Aktuálny slovenský ženský basketbalový majster má za sebou už tri extraligové zápasy. V sedemčlennej súťaži tak už narazil na polovicu súperov. Víťazstva z Košíc a Šamorína sú dobrým znamením. Na meranie síl s papierovo silnejšími Piešťanmi ešte len čakáme.

Obhajoba titulu? V tejto chvíli nie

Ružomberok obhajuje majstrovský titul. To je fakt, ktorý však ako hlasná ambícia z Poľnej ulice zatiaľ nezaznel.

„Favoritom sú Piešťany. My chceme ísť krok po kroku a, samozrejme, dostať sa do finále. Potom uvidíme,“ povedal o domácich ambíciách manažér tímu Radoslav Popelka.

Podľa nového konateľa klubu, prvého zástupcu primátora mesta Michala Lazára, má Ružomberok dostatočné zabezpečenie na to, aby hral v extralige dôstojnú úlohu.

„Súčasná sezóna sa môže niesť v akejsi kontinuite výsledkov, tak, ako to očakáva široká verejnosť,“ vyslovil želanie Lazár.

Európsky pohár len vďaka Milanovi Fiľovi

Keď prišiel v máji do klubu, vyzeralo to tak, že po dvoch účastiach v Európskom pohári si Ružomberok FIBA Cup nezahrá. Klub túto informáciu dokonca aj zverejnil. Dôvodom boli chýbajúce peniaze. Napokon, už po oficiálnom termíne, do druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže MBK prihlásili.

„Po rokovaniach spoločnosť Eco-investment prispela na aktuálnu sezónu 2019/2020 sumou 373-tisíc eur. To zaručuje odohrať základnú časť pohára FIBA a, samozrejme, aj extraligu na dôstojnej úrovni. Som rád, že máme takého veľkého hlavného sponzora a chcem vyjadriť vďaku majiteľovi Eco-Investmentu Milanovi Fiľovi,“ povedal konateľ klubu Michal Lazár. K poďakovaniu sa pripojili aj tréner Juraj Suja či manažér Radoslav Popelka.

Bez týchto peňazí by hral MBK len s vlastnými odchovankyňami, a len najvyššiu domácu súťaž.

Druhým veľkým podporovateľom basketbalu je mesto. Ročne ide na športové a technické zabezpečenie klubu takmer 300-tisíc eur. Priamo na športovú časť 225-tisíc. Pre tento kalendárny rok ich však klub už vyčerpal. V januári bude čakať na novú dotáciu od mesta.

Na post marketingového riaditeľa sa do klubu opäť vrátil aj bývalý dlhoročný konateľ či prezident klubu Michal Slašťan. Už ako dôchodca bude predĺženou rukou spoločnosti Eco-Investment z ktorej príspevku bude aj platený.

„Pred tromi týždňami ma požiadal hlavný sponzor, Milan Fiľo, aby som tak troška zastupoval jeho firmu Eco-Investment v MBK na niekoľko mesiacov. V prvom rade budem pomáhať kolegom, aby sme klub riadili tak, ako sa riadiť má. A potom skúsim využiť akýsi potenciál bývalého primátora a viceprimátora a budem prosiť sponzorov, aby jednoducho pomohli ružomberskému basketbalu. Podľa môjho skromného uváženia nám treba možno jednu, dve hráčky, aby sme znovu hrali tak dôstojne, ako minulú sezónu,“ vyslovil k svojmu angažmánu v basketbale Slašťan.

Hrať tak, aby sme boli spokojní

Aspoň o jednej kvalitnej hráčke do zostavy hovorí aj tréner Juraj Suja.

„Tento tím má trošku iný charakter, ako ten lanský. Nechcem povedať, že horší. Ak by sme ale mali ešte jednu hráčku, potom by som bol ako tréner spokojný, lebo na jednom poste, by sme posilniť určite potrebovali. Tento tím má ešte veľké rezervy, ale aj potenciál,“ hovorí Suja o svojich zverenkyniach.

V družstve mu zostalo päť Sloveniek z lanskej sezóny. K nim pribudli dve ďalšie, skúsenejšie: Nikola Dudášová a Michaela Feketeová. Nová je tiež dvojica Teodora Turudićová zo Srbska a najnovšie aj podkošová Američanka Sherise Williamsová.

„Som za ňu vďačný. Nejde o hviezdu, ale je to človek, ktorý bude postupne prínosom pre náš tím. Dúfam, že po sérii zranení v príprave sa už situácia stabilizovala a budeme schopní ukázať to najlepšie. Momentálne sú všetky hráčky v poriadku,“ vraví Suja, ktorý na lavičke MBK začal siedmu sezónu.

Káder dopĺňajú aj štyri domáce odchovankyne, ktoré už dostali, a v ďalších, najmä ligových zápasoch ešte dostanú príležitosť: Viktórie Mesíková a Havranová, Eva Škvareková a Natália Uramová.

Káder MBK Ružomberok na sezónu 2019/2020: #13 Miroslava Mištinová, #23 Oľga Jackovecová, #16 Alica Moravčíková, #5 Radka Stašová, #21 Lucia Kelčíková, #77 Nikola Dudášová, #14 Michaela Feketeová, #9 Teodora Turudićová, #1 Sherise Williamsová, #10 Viktória Mesíková, #12 Viktória Havranová, #7 Eva Škvareková, #4 Natália Uramová. Tréneri: Juraj Suja, Michal Porubčan.

Aj s nimi sa Ružomberok pustí do Európskeho pohára FIBA. Už v stredu začína na pôde viac ako päť a pol tisíc kilometrov vzdialeného sibírskeho Krasnojarsku. Za ostatné dva roky sa s ním stretol vo FIBA Cupe každý rok. Vlani ho dokonca dokázal vyradiť v šestnásťfinále.

„Silný a stabilizovaný ruský tím s dlhoročnou trénerkou a vždy silnými legionárkami. Pohybuje sa v strede tamojšej ligy, no pravidelne hrá FIBA Cup. Náročná bude už cesta tam,“ naznačil Suja o najbližšom európskom súperovi, ktorého už poznáme aj z Koniarne.

Ďalšími súpermi budú turecký Hatay a bieloruský Tsmoki Minsk.

„Turkyne sú najväčší favorit skupiny. Z posledných štyroch rokov hrali dvakrát Euroligu, dvakrát FIBA Cup. Turecká liga je najlepšia v Európe, tam nie je čo dodať. Minsk je dominantný v domácej lige, asi ako u nás boli pätnásť rokov Košice a predtým jedenásť rokov Ružomberok. Je tam koncentrovaná ich reprezentácia, ktorá patrí k top osem v Európe,“ zhrnul ťažkú skupinu Suja.

„Spokojný budem, keď budeme hrať tak, ako chceme hrať. Keď budeme plniť všetky veci, ktoré si povieme. A možno nás dovedú aj k víťazstvu, ale neviem povedať, či už teraz alebo neskôr. Možno aj s negatívnym skóre, ale nie vždy sa dá výkon merať len od počtu bodov na konci zápasu,“ opatrne naznačil Suja možnosti a ciele tímu.

Nedeľu 13. októbra využil klub na spoločné fotenie na Kalvárii. Zdroj – facebook.com/mbkruzomberok

Vyhrať áno, ale treba byť realista

Tréner pripustil, že súčasný káder nemá také individuality, ako ten minuloročný, no sú v ňom hráčky s potenciálom.

„Vlani sme mali veľmi silnú základnú päťku. Tri dievčatá zo zahraničia, ktoré tu už nie sú, boli obrovskými individualitami a boli schopné rozhodnúť zápas európskej úrovne. To treba povedať na rovinu. Náš druhý sled dievčat bol výraznejšie za nimi, ale aj to má svoje nevýhody. Teraz možno nemáme až takú kvalitu, ale máme, naopak, viacero hráčiek približne rovnakej kvality, tak tomu sa treba aj prispôsobiť,“ porovnal súčasné a lanské družstvo Suja.

Následne sa zamyslel, akú tvár by jeho tím mal mať v tejto sezóne.

„V prvom rade chceme v každom zápase vyhrať doskok. Keď budeme mať loptu, potom sa môžeme baviť s dievčatami ďalej. To je pre nás základ. Robíme na tom, aby sme mali charakter obranného tímu. Jasné, že chceme uspieť v každom zápase, ale treba byť realista,“ načrtol Suja svoju stratégiu a opatrne aj papierové predpoklady.

„Sme vďačné a hovorím za všetky hráčky, že môžeme hrať európsku súťaž. Ťažké zápasy so silnými súpermi nás posúvajú ďalej. Tešíme sa na kvalitných súperov a budeme sa snažiť vyťažiť z tejto príležitosti čo najviac,“ doplnila za kabínu Nikola Dudášová, ktorú si pamätáme zo zostavy Piešťan. Vlani hrala v českom Brne.

Mládež tiež do Európy

V aktuálnej sezóne bude klub reprezentovať aj šestica družstiev v piatich mládežníckych kategóriách. Mladšie mini žiačky, staršie mini žiačky, mladšie žiačky, žiačky a kadetky. Klub neobsadil kategóriu starších žiačiek a junioriek.

„Po prvý raz v histórii máme dva tímy v jednej kategórii. V mladších mini žiačkach bude hrať aj celok Orava BasCats, ktorý vznikol vďaka našim aktivitám v Dolnom Kubíne, kde bude klub aj sídliť,“ zvestoval dobrú novinku z mládežníckej sekcie manažér tímu Radoslav Popelka.

Druhou zaujímavou správou je účasť družstva žiačiek v Európskej basketbalovej súťaži.

„Prihlásili sme ich do Európskej dievčenskej basketbalovej ligy. Je to družstvo U14. Už v minulej sezóne sa toto rozhodnutie ukázalo ako veľmi dobré a priniesli sme domov veľmi slušné výsledky na medzinárodnej úrovni. Toto už je niečo, čomu hovoríme vytváranie základu odchovankýň pre budúce prvé družstvo,“ informoval konateľ Michal Lazár.

Rozpis zápasov

EUROCUP FIBA 2019/2020

16.10.2019 Enisey Krasnoyarsk (Rus.) – MBK RUŽOMBEROK

23.10.2019 MBK RUŽOMBEROK – Hatay BB (17:00)

31.10.2019 Tsmoki Minsk (Biel.) – MBK RUŽOMBEROK

6.11.2019 MBK RUŽOMBEROK – Enisey Krasnoyarsk (17:00)

28.11.2019 Hatay BB (Tur.) – MBK RUŽOMBEROK

4.12.2019 MBK RUŽOMBEROK – Tsmoki Minsk (17:00)

Prehľad ligových zápasov nájdete tu.

Basketbalistky majú za sebou týždeň prípravy na novú sezónu

Titulná fotografia – Zľava tréner Juraj Suja, hráčka Nikola Dudášová, konateľ MBK Ružomberok Michal Lazár, manažér Radoslav Popelka, marketingový riaditeľ Michal Slašťan. Foto – autor.

Mám za sebou desať rokov práce v Mestskej televízií Ružomberok. Pedagogicky pôsobím na Katedre žurnalistiky Katolíckej univerzity, kde som aj vyštudoval. V Ružomberskom magazíne som šéfredaktor.