Beh na Malinné prilákal bežcov zo širokého regiónu

V nedeľu pokračovala Ružomberská bežecká liga (RBL) ôsmym podujatím – Behom na Malinné.

Počasie bolo excelentné! Zhodli sa organizátori 4. ročníka Behu na Malinné. Po roku patrili slnkom zaliate lúky Malinného Brda opäť odvážnym bežcom, ktorí sa rozhodli otestovať svoju kondíciu v náročnom horskom behu do vrchu. Pretekári mali na výber kratšiu, 2,5 kilometra trať, ktorá po štarte v Hrabove končila pri chate Dária. Zdatnejší a odvážnejší si mohli vyskúšať 3,9 kilometra s cieľom pri vrcholnej stanici sedačkovej lanovky na Malinnom.

„Som rád, že preteky navštevujú bežci aj z iných okresov. To ich už regionálnymi a nie len mestskými, ako sme na začiatku uvažovali“, povedal jeden z hlavných usporiadateľov Ľubomír Kubáň.

Beh na Malinné vznikol nultým ročníkom pred piatimi rokmi. Ešte v roku 2017 na ňom bolo 53 bežcov. Vlani, keď vznikla Ružomberská bežecká liga, ako jedno z etablovaných podujatí, nemohlo chýbať v kalendári. Prišlo viac ako 180, teraz v nedeľu takmer 150 bežcov.

„Vnímam to aj ako výsledok, že sme sa stali súčasťou Ružomberskej bežeckej ligy a tým, že bol aj taký krásny deň, ľudí to vytiahlo do prírody von. Spojili príjemné s užitočným, zapretekali si a aj sa vyslnili,“ hodnotil slušnú účasť riaditeľ a hlavný organizátor pretekov Róbert Kolár.

Drobným šrámom podujatia bola nefungujúca lanovka. Kým po minulé ročníky si diváci a rodinní príslušníci prišli pozrieť preteky priamo pod Malinné, teraz boli diváci len v Hrabove. Hore sa dostali len tí, ktorí šli po vlastnej osi. „Určite by mali bežci lepšiu atmosféru, pretože by sa hore dostali diváci a sledovali by ich takpovediac z prvého radu,” povedal Kolár.

Lanovka nefungovala, pretože stredisko ukončilo letnú sezónu nečakane skôr, už na konci septembra.

Počasie bolo v nedeľu ukážkové. Foto – Filip Kubáň.

Nový víťaz podujatia

Trikrát, vrátane nultého ročníka, vyhral preteky domáci Tomáš Gazdarica. Tentoraz však po prvý raz neštartoval. Tiež si však aspoň zľahka zabehal. Robil bežeckého vodiča detským kategóriám na 400, 800 či 1200 metrov a občas veru musel poriadne natiahnuť krok pred upaľujúcimi mládežníkmi. Pravda, pred cieľom, naopak, musel spomaliť, pretože rozvrhnutie síl ešte nepatrí k silným stránkam začínajúcich bežcov. Popri spoluorganizátorskych povinnostiach tak nemal na súťaženie potrebný kľud.

„Nepretekal Tomáš, preto som vyhral,“ smial sa v cieli víťaz podujatia 46-ročný Miroslav Vanko z Martina. Naposledy tu bol práve na nultom ročníku. Matne si spomínal, že skončil druhý, práve za Gazdaricom.

„Viackrát som sa chystal, ale až teraz som prišiel. Hoci včera som bol v Stráňavách na cyklistických pretekoch, mal som ešte dosť síl, aj keď som to v nohách cítil,“ hodnotil Vanko, ktorý bol prakticky od začiatku až do konca v čele. Do Ružomberka chodí len na dve podujatia – Beh na Malinné a Beh ku krížu.

„Kvôli kolenám môžem behať už len do vrchu. Vyhýbam sa zbehom. Kedysi som behal všetko, ale teraz už neriskujem, navyše, keď so mal aj operáciu,“ dôvodil, inak už dvojnásobný víťaz Behu ku krížu v Černovej, úvodného podujatia RBL.

Randy Hric sa blíži do cieľa. Foto – Filip Kubáň

Páči sa mu, darí sa mu

Miroslav Vanko triumfoval s časom 28 minút 48 sekúnd, pred druhým v poradí juniorom Randym Hricom z Liptovského Mikuláša a tretím Jozefom Pillerom z Liptovskej Lúžnej.

„Radi sa tu aj s bratom Rolandom vraciame. Prvá polovica trate je voľnejšia a potom je to strmšie hore zjazdovkou, a to mi sedí. Bolo výborné počasie a po dlhšom čase, keď som mal aj nejaké problémy a nachvíľu aj vypadol, sa mi podarilo odbehnúť preteky, s ktorými som spokojný,“ hodnotil v cieli Hric, už trojnásobný účastník behu. Juniorskú kategóriu zakaždým vyhral, dvakrát skončil v absolútnom poradí druhý. Teraz zaostal za víťazom o dve minúty.

„Bežalo sa veľmi dobre, lepšie ako minulý rok“, skonštatovala ženská víťazka Žilinčanka Zuzana Michaličková,. „Na preteky som sa špeciálne nepripravovala, keďže som triatlonistka, mám toho odbehané celkom dosť“, dodala Žilinčanka, ktorá v cieli predstihla domácu Lindu Dvorštiakovú, donedávna ešte Hanulovú.

Okrem spomínaných Martinčanov, Žilinčanov prišli aj na tieto preteky RBL bežci zo širšieho regiónu: Važca, Veličnej, Banskej i Považskej Bystrice, ba dokonca aj z Košíc.

Beh na Malinné bol v poradí ôsmym podujatím Ružomberskej bežeckej ligy 2019. Najbližšie si pretekári môžu zmerať sily v nedeľu 27. októbra na Behu okolo Sidorova a Ružomberskú bežeckú ligu 2019 ukončí v uliciach mesta Štefanský beh 26. decembra.

Absolútne poradie 4. ročníka Behu na Malinné

  1. Miroslav Vanko, Dom srdca Martin, 0:28:48,7
  2. Randy Hric, SkiMo Stats, 0:30:50,6
  3. Jozef Piller, Liptovská Lúžna, 0:31:27,9
  4. Roland Hric, SkiMo Stats, 0:31:36,6
  5. Michal Belko, KNAC Ružomberok, 0:31:47,7

Kompletné výsledky nájdete tu.

Peter Kravčák, Filip Kubáň

 

Titulná fotografia – štart pretekov v Hrabove, Foto – redakcia

Róbert Kolár je vydavateľom Ružomberského magazínu.

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.