Najlepšiu tuniakovú desiatu pripravila študentka z Ružomberka

Martina Balážová vyhrala 2-tisíc eur pre Spojenú školu v Ružomberku. Zvíťazila v celonárodnej gastronomickej súťaži Rio Mare Desiata roka.

Prvý ročník celonárodnej gastronomickej súťaže Rio Mare Desiata roka preveril schopnosti študentov stredných odborných škôl so zameraním na gastronómiu a stravovacie služby. Úlohou súťažiacich bolo navrhnúť a pripraviť originálnu, modernú a chuťovo rozmanitú desiatu s použitím produktov Rio Mare. Pokrm mal byť kreatívny, chutný a vhodný ako desiata do školy alebo do práce.

,,Keď nás oslovila pani zástupkyňa Mgr. Gabriela Maceková, aby sme sa zapojili do tejto súťaže, váhali sme, ale nakoniec sme išli do toho. Sme veľmi radi, že sme to urobili,“ uviedla majsterka odborného výcviku Ing. Petra Moravčíková na webovej stránke Spojenej školy.

Študentky z Ružomberka zaujali porotu

Súťaž prebiehala v dvoch kolách. V prvom korešpondenčnom kole, ktoré sa konalo ešte v júni minulého školského roka, posielali súťažiaci nafotené a popísané desiate s použitím tuniaka Rio Mare. Z viac ako 100 prihlásených študentov vybrala odborná porota 12 súťažiacich, ktorí postúpili do národného finále v Bratislave.

Medzi postupujúcimi boli aj Martina Balážová a Ľubica Žitníková, ktoré sú žiačkami 2. ročníka Odborného učilišťa Spojenej školy v Ružomberku. ,,Boli sme príjemne prekvapení a veľmi šťastní. Po spracovaní tejto skvelej správy išli naše finalistky do finále s tým, že vyhrajú pre školu prvú cenu, ktorou bola poukážka v hodnote 2000 eur na nákup hrncov,“ potešila sa Moravčíková.

Finálové kolo Rio Mare Desiata roka 2022 sa konalo v stredu 19. októbra v Škole varenia Chefparade v Bratislave. Dvanásť súťažiacich pripravovalo desiaty podľa vlastného receptu pred odbornou porotou. Všetky jedlá, ktoré finalisti pripravovali, opäť obsahovali tuniaka Rio Mare rôznych chutí.

Hrebienky Rio Mare

Podujatie sa konalo v modernom gastronomickom štúdiu, kde si mohli študenti vyskúšať najnovšie kulinárske techniky a taktiež mali možnosť ochutnať skvelé jednohubky.

Úlohou súťažiacich vo finálovom kole bolo pripraviť štyri porcie desiaty do školy alebo do práce zo zadaných surovín podľa kalkulačného listu v stanovenom čase 35 minút. Odborná porota hodnotila hygienu, chuť, servis, konzistenciu, časovú dotáciu a celkový dojem daných receptúr.

Porotu najviac očarila desiata s názvom Hrebienky Rio Mare v podaní Martiny Balážovej zo Spojenej školy v Ružomberku. Za prvé miesto získala šek v hodnotne 2000 eur na vybavenie učebne vo svojej škole a sadu nožov.

Víťazná desiata od Martiny Balážovej. Foto: Spojená škola v Ružomberku

,,Prvé miesto nás mimoriadne potešilo. Dostali sme šek v hodnote 2000 eur od firmy Tefal na vybavenie učebne na odborný výcvik. Každý súťažiaci dostal sadu nožov od firmy Tefal a veľké množstvo dobrých rád a skúsenosti k tomu,“ priblížila majsterka Moravčíková.

Podujatím sprevádzala televízna moderátorka Kvetka Horváthová a spestrením programu bol aj slovenský olympionik vo vodnom slalome – Jakub Grigar, ktorý je ambasádorom Rio Mare.

Fotogaléria

Zdroj: Spojená škola v Ružomberku

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.