Spojená škola v Ružomberku privítala v utorok 8. novembra študentov zo Slovenska aj Česka na súťaži Majster palacinka. Po dvoch rokoch prestávky prišlo tento rok do školskej jedálne množstvo šikovných a kreatívnych žiakov.
Okrem žiakov Spojenej školy v Ružomberku, do dolného Liptova zavítali aj študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémií z Martina, Dolného Kubína, Námestova, Žiliny, Vysokých Tatier, Michaloviec, Prešova, Čadce a českého Dečína.
,,Súťaž bola pestrá, keďže žiaci boli z rôznych učebných a maturitných odborov ako cukrár, kuchár, hotelová akadémia, čašník, ale taktiež aj dve študentky odborného učilišťa,“ uviedla Mgr. Gabriela Maceková, zástupkyňa riaditeľa Spojenej školy v Ružomberku a hlavná organizátorka súťaže.
Palacinkové dobrodružstvo
Ak ste boli doteraz zvyknutí na klasickú palacinku s čokoládovým alebo orieškovým krémom, džemom a šľahačkou na vrchu, študenti z gastronomických škôl presvedčili širokú verejnosť, že palacinka sa dá pripraviť na milión spôsobov.
Pätnásť súťažných družstiev experimentovalo s cestom, do ktorého pridávali kakao, tekvicové semiačka, cviklu či kôpor. Pripravenú palacinku následne piekli a dohotovovali pred hodnotiacou komisiou a hosťami. Náplň aj palacinku museli následne „oflambovať“.
Na prípravu piatich porcií mali súťažiaci 30 minút. Jedna porcia skončila v rukách a náročných chuťových pohárikoch hodnotiacej komisie, jedna na výstave a tri sa ušli aj návštevníkom, ktorí prišli podporiť svoje deti či kamarátov.
Palacinky rôznych chutí tak ochutnali nielen profesionálni šéfkuchári, ale i diváci. ,,Naše študentky učebného odboru cukrár použili 12 litrov mlieka na prípravu palaciniek pre návštevníkov,“ informovala Maceková. Okrem palaciniek sa podávala aj chutná káva, cappuccino či miešané nealkoholické drinky.
Najlepšia je tatranská palacinka
Porotu tvorili členovia Tatranského klubu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorí pôsobia v tatranských hoteloch. Hodnotili zručnosť pri príprave, kreativitu, flambovanie, vzhľad, hygienu a bezpečnosť pri práci, no najdôležitejšie bolo prepojenie a vyváženie jednotlivých chutí.
Víťazom 11. ročníka súťaže Majster palacinka sa stali študenti Kristián Malák a Martin Hrivík zo Strednej odbornej školy (SOŠ) vo Vysokých Tatrách. ,,Pri dokončení použili techniku zaúdenia, ktorá je atraktívna a v reštauráciách určite zaujme,“ priblížila záverečný proces výhernej palacinky Maceková.
Druhá najlepšia palacinka bola sladká a pripravili ju šikovní študenti Marek Smida a Dominika Keraková zo Žilinskej hotelovej školy. Tretie miesto obsadila taktiež sladká palacinka, ktorú vymysleli a pripravili žiaci Denis Rosinský a Miroslava Tormová zo SOŠ v Michalovciach.
Fantázii sa medze nekládli
Na podujatí sa prezentovali okrem sladkých verzií aj tie slané. Medzi tradičnými chuťami vyčnievala napríklad kôprovo-lososová palacinka (recept prikladáme nižšie – pozn. red.) , špaldová palacinka s bravčovou panenkou a šampiónmi alebo sezónna palacinka plnená sladkou kapustou a cibuľou pripravená ako pochúťka na kačacie hody.
,,Súťažiace z Čiech tiež stavili na slanú kombináciu a vo svojej gazdovskej palacinke využili bryndzu a slaninku,“ prezradila Maceková. Celú súťaž sprevádzala príjemná atmosféra a sladká vôňa pripravovaných palaciniek.
Žiaci mali možnosť vyskúšať si aj prácu na profesionálnom „palacinkovači“, s ktorým im pomáhal šéfkuchár Vladimír Lokšík. ,,Ten pripravil aj netradičnú chuťovú palacinkovú kombináciu – slaný slivkový karamel so šampiňónmi,“ dodala na záver Maceková.
Recept na netradičnú palacinku
Ak máte chuť na originálnu palacinku, vďaka hlavnej organizátorke súťaže Gabriele Macekovej vám prinášame recept na kôprovo-lososovú palacinku, ktorá prekvapí nielen vaše chuťové poháriky.
Kôprová palacinka so syrovo- lososovou náplňou, flambovaným citrónom a vlašskými orechmi
Kôprové liate cesto: Polohrubú múku 200 g, mlieko 500 ml, vajce 1 ks, soľ, olej 2 Pl vymiešame na hladké cesto. Do cesta pridáme nasekaný kôpor. Pečieme palacinky.
Syrovo-lososová náplň: V miske vymiešame cottage cheese 200 g, tavený syr bambino 100 g, pokrájaný camembert 120 g. Vymiešame a pridáme nakrájané kúsky lososa 100 g.
Citrónovo pomarančový macerát (výluh): Kryštálový cukor 50 g upálime na karamel. Do karamelu pridáme maslo 10 g , pomarančovú šťavu z polovice pomaranča, vlašské orechy a plátky citróna. Flambujeme bielym alkoholom.
Upečené palacinky naplníme náplňou a stočíme. Stočené prekrojíme na polovicu. Rukolu a jarnú cibuľku premiešame. Palacinku preložíme na tanier, ozdobíme rukolou, kúskom lososa a ustricovou omáčkou. Flambovaný citrón a orechy preložíme na tanier. Flambovanou šťavou pokvapkáme aj rukolu.
Dobrú chuť 🙂
Fotogaléria
Foto: Spojená škola v Ružomberku
Podporte kvalitný nezávislý obsah
Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.