Stredná škola remesiel a služieb v Dečíne v spolupráci s obchodným centrom Pivovar Dečín v Českej republike usporiadala VI. ročník medzinárodnej gastronomickej súťaže Gastro Labe 2022 pre žiakov stredných odborných škôl v odboroch kuchár, čašník a cukrár, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 12. mája.
Súťažiaci kuchári mohli získať ocenenie za najlepšiu poctivú hamburgerovú žemľu a najlepší hamburger. Čašníkov porota hodnotila aj za servis vína, prestieranie pre dvoch hostí a prípravu teplého predjedla pred hosťom.
Prvenstvo v príprave hamburgera a žemle
V kategórii Kuchár súťažilo šestnásť tímov. Súťažiaci museli pripraviť štyri porcie hamburgera podľa vlastnej receptúry s podmienkou použitia hovädzieho mäsa. Jednou z úloh bolo aj rozpoznávanie surovín s prekrytými očami či vedomostný test.
,,Absolútnym víťazom v súťaži Poctivá hamburgerová houska a Hamburger sa stala Spojená škola Ružomberok, ktorú reprezentovali žiaci Filip Jusko a Dávid Mataj pod vedením majstra odbornej výchovy Michala Pečka,“ uviedol Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) na svojej sociálnej sieti.
V kategórii Čašník sa zúčastnilo desať súťažiacich. Ružomberskú Spojenú školu reprezentoval Maxim Veselovský, ktorý pod vedením majsterky odbornej výchovy Miroslavy Hrabušovej získal 6. miesto. Súťažiaci mali prestrieť slávnostnú tabuľu pre dvoch hostí, správne naservírovať víno a pripraviť teplý predkrm pred hosťom v časovom limite 20 minút.
Fotogaléria:
Zdroj: ŽSK/SŠRK
Podporte kvalitný nezávislý obsah
Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.