Mladý bežec uviazol premrznutý v sedle Nízkych Tatier

Ilustračná fotografia. Zdroj: HZS
26-ročný bežec zo Slovenska podcenil svoj bežecký odev a vonkajšiu teplotu, ktorá v popoludňajších hodinách klesla hlboko pod nulu. Premrznutý muž sa obával, že nestihne prísť v poriadku do cieľa. Na pomoc si preto zavolal horských záchranárov.

Príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) požiadal o pomoc 26-ročný bežec, ktorý sa potreboval dostať na Donovaly. Nachádzal sa medzi Malou Chochuľou a Prašivou, bol však premrznutý a bez osvetlenia.

,,Dňa 19. novembra popoludní kontaktoval tiesňovú linku HZS 26-ročný slovenský bežec, ktorý sa nachádzal v Nízkych Tatrách medzi Malou Chochuľou a Prašivou. Cez Hiadeľské sedlo sa potreboval dostať na Donovaly, kde bol ubytovaný,” uviedli horskí záchranári na svojej webovej stránke.

Napriek slnečnému počasiu, dnešné vonkajšie teploty na horách klesli hlboko pod nulu. ,,Na hrebeni počas dňa vládlo síce slnečné počasie, no teploty sa pohybovali hlboko pod bodom mrazu, fúkal silný vietor, čo ešte viac znižovalo pocitovú teplotu a popoludní sa začalo pomaly ochladzovať,”  uviedli príslušníci HZS.

Podľa HZS sa muž vybral behať do horských podmienok v teniskách a ľahkom bežeckom vystrojení. Bol značne premrznutý a nemal so sebou svetlo, čo komplikovalo jeho ďalší postup smerom na Donovaly. Mladý bežec napokon usúdil, že do zotmenia sa nedostane do cieľa, a tak požiadal o pomoc záchranárov HZS, ktorí za ním smerovali s teplým oblečením a tekutinami.

Horskí záchranári sa s bežcom napokon stretli v blízkosti Hiadeľského sedla, odkiaľ ho po zahriatí transportovali terénnym automobilom do miesta ubytovania.

Zdroj: HZS

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.