Mesto žiada obyvateľov, aby neprikrmovali lesnú zver

Ilustračná fotografia. Zdroj: canva.com
V blízkosti panelákov na sídlisku Klačno sa často pohybuje lesná zver. Niektorí obyvatelia ich úmeselne prikrmujú odpadom z kuchyne.

Mesto Ružomberok v poslednom období eviduje viaceré prípady pohybu jelenej zveri v blízkosti panelákov. ,,Zaznamenali sme dokonca jej úmyselné prikrmovanie potravinami a odpadom z kuchyne,” informuje ružomberská radnica na sociálnej sieti.

Mesto preto upozorňuje svojich obyvateľov, aby v žiadnom prípade neprikrmovali lesnú zver v blízkosti obydlí, neumiestňovali odpad mimo zberných nádob, nevešali nespotrebované potraviny na smetné nádoby a aby zatvárali smetné nádoby po odhodení odpadkov.

Kŕmiť lesnú zver má právo len odborník

Ľudia majú potrebu divú zver kŕmiť, čo nie je ten najlepší nápad. V dôsledku poskytnutia nesprávneho krmiva či ľudskej stravy môže zviera uhynúť. Takéto úkony vykonávajú len odborníci.

,,Keď ľudia vidia v blízkosti príbytkov divú zver, myslia si, že zviera potrebuje pomoc a tak mu často poskytnú stravu. Prikrmovanie srnčej, jelenej či diviačej zveri však má svoje špecifiká a preto ho vykonávajú len odborníci – užívatelia poľovných revírov, poľovníci a podobne. Myslime na to, že nedodržaním pravidiel môže aj dobrý úmysel spôsobiť zveri zdravotné komplikácie,” zdôrazňuje radnica.

Zdroj: FB/Mesto Ružomberok

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.