V internáte na Námestí Andreja Hlinku býva 30 vojakov. Pomáhajú s ochorením Covid-19

V ružomberskom študentskom internáte je aktuálne ubytovaných 30 vojakov, pomáhajúcich v ÚVN s ochorením Covid-19. Žilinská župa sprístupnila svoje internáty pre potreby karantény štátnych pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s nakazenými. Slúžiť môžu aj pre repatriantov zo zahraničia.

Žilinský samosprávny kraj pripravil viac ako 800 lôžok pre potreby karanténneho ubytovania zdravotníkov, sociálnych pracovníkov, či osoby, ktoré sa vracajú zo zahraničia. Prví repatrianti budú ubytovaní v najbližších hodinách na stredoškolskom internáte pri SOŠ pedagogickej v Turčianskych Tepliciach s kapacitou 300 lôžok.

,,Internát je na príchod repatriantov pripravený. Zabezpečili sme nevyhnutné osobné ochranné pomôcky, potrebnú dezinfekciu, posteľnú bielizeň, uteráky aj ochranné rúška. Stravu pre repatriantov zabezpečia pracovníčky zo školskej kuchyne,” povedala županka Erika Jurinová.

Doteraz boli v krajských internátoch ubytovaní pracovníci nemocníc, či zariadení sociálnych služieb v karanténe (v týchto dňoch sú ubytovaní ôsmi opatrovatelia z Domu sv. Martina, kde sa nákaza COVID-19 potvrdila u zamestnancov aj u klientov) . Aktuálne je ubytovaných aj 30 vojakov na internáte v Ružomberku.

Na zabezpečenie potrebnej posteľnej bielizne vyhlásil kraj zbierku pre hotely, penzióny, či podnikateľov. ,,Za krátky čas sa nám podarilo vyzbierať viac ako 1300 obliečok, plácht, či uterákov. Všetkým darcom by sme chceli veľmi pekne poďakovať za pomoc,” doplnila riaditeľka odboru školstva a športu ŽSK Janka Školová. Časť posteľnej bielizne zakúpila zo svojho rozpočtu župa (200ks). Vyzbieraná bielizeň bude vyčistená v Sociálno-ekonomickom podniku ŽSK.

Okrem internátu v Turčianskych Tepliciach, ktorý bude slúžiť ako náhradné ubytovanie pre repatriantov, má Žilinská župa k dispozícií ďalších 518 lôžok na piatich internátoch (Žilina, Ružomberok, Martin, Liptovský Mikuláš, Nižná) pre potreby ľudí pracujúcich v prvej línii – zdravotníkov, sociálnych pracovníkov, hasičov, policajtov, či vojakov.

Zdroj – Źilinský samosprávny kraj. Foto – zumag.ku.sk

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.