Zberateľskú nulovú eurobankovku má už aj Vlkolínec

Na suvenírovej bankovke sú zobrazené tradičné vlkolínske dreveničky s vrchom Sidorovo. Predaj spustia v posledný májový víkend.

Ružomberok bude mať už svoju druhú nuloeurovú zberateľskú bankovku. Jej motívom je ulička Vlkolínca, ktorú lemujú tradičné zrubové domčeky. V pozadí je zachytený aj vrch Sidorovo.

Na nulaeurovke už druhá ružomberská lokalita   

Bankovku pripravovali už pred rokom, oficiálne ju uvedú v najbližších dňoch. Úvodný predaj spustia v posledný májový víkend v Dome UNESCO Vlkolínec v čase od 9:00 do 17:00.

Zberateľský kúsok bude stáť tri eurá. V ponuke budú aj magnetky s motívom nulovej eurobankovky.

Od pondelka 31. mája budú na predaj tiež v Informačnom centre Ružomberok v centre mesta. Dostupné budú aj na eshope.

Vlkolínske „platidlá“ vytlačili v 10-tisícovom náklade. Slovenskú kolekciu suvenírových bankoviek rozšírila vlani bankovka, ktorá zobrazuje Malinô Brdo.

Zberateľská nulová eurobankovka Vlkolínec. Zdroj: MsÚ RK.

Podpora turizmu

Euro Souvenir bankovky sú konceptom, ktorého cieľom je podpora a propagácia cestovného ruchu v rámci Európy. Pred šiestimi rokmi ho odštartovalo Francúzsko, postupne sa rozšírilo do ďalších krajín.

Na nulaeurovkách, vyrobených z pravého papiera na bankovky, sú zobrazené významné kultúrne a historické pamiatky, turistické lokality či osobnosti danej krajiny. Okrem hmotných objektov či ľudí sa však na nich dostali aj prelomové udalosti.

Slovenská edícia netradičných suvenírov zachytila napr. Bilíkovú chatu, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Chodník korunami stromov, Kaštieľ Betliar, Dóm sv. Alžbety, národnú bojnickú zoo, Čachtický hrad, ale aj Gorala Pieninského, legendu o mníchovi Cypriánovi či výročie Nežnej revolúcie.

Na suvenírovú bankovku sa dostalo aj Malinô Brdo. Zdroj: interski.sk

Titulná fotografia: pohľad na vlkolínsku uličku lemovanú drevenými zrubmi, ktorý sa stal motívom novej nulovej eurobankovky. Foto: Anna Zábojníková

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Po stáži v sekcii zahraničného spravodajstva denníka SME ma viac zaujíma domáce dianie, aj v regióne, ktorý mi je už štvrtý rok prechodným domovom.