Tucet výhier na konte. Ružomberčanky sú v lige naďalej stopercentné 

Basketbalistky MBK Ružomberok zvíťazili v stredu 8. decembra v predohrávanom 13. kole Niké extraligy žien nad ŠBK Šamorín 84:50. Ružomberčanky, ktoré odohrajú do Vianoc ešte štyri zápasy, sa tak víťazne naladili na náročný program. 

Ružomberok, ktorý bol v tomto stretnutí favoritom zápasu, chcel potvrdiť vynikajúcu formu a poistiť si prvé miesto v tabuľke. Šamorín, ktorý zaznamenal v jedenástich stretnutiach len tri výhry a až osem prehier, prišiel na Liptov v pozícii outsidera, ktorý môže prekvapiť. 

Úvodné body stretnutia zaznamenal domáci tím, ale krátko na to sa hosťujúcim Šamorínčankám podarilo vyrovnať na 2:2. Následne sa hra prelínala zo strany na stranu, ale napriek tomu si Liptáčky dokázali vytvoriť šesťbodový náskok (10:4). Onedlho sa vedenie „Ruže“ zvýšilo na úroveň siedmich bodov (13:6), ale od tejto chvíle prišli hviezdne momenty Šamorínčaniek. Tým sa podarilo zaznamenať desaťbodovú šnúru a prekvapivo sa ujali vedenia v zápase (13:16). 

Ružomberčanky odpovedali na vedenie hostiek najlepšie, ako mohli. Sedembodovou šnúrou sa ujali vedenia (20:16) a preklopili vedenie vo svoj prospech. Prvá štvrtina naďalej pokračovala vo vyrovnanom duchu. Hostky zo Šamorína nezložili „zbrane“ a vyrovnali na 20:20. Posledné slovo v prvej desaťminútovke mali domáce hráčky, ktorým sa podarilo zaznamenať úspešnú „trojku“ a úvodnú, veľmi vyrovnanú štvrtinu vyhral Ružomberok 23:20.

Začiatok druhej desaťminútovky patril Liptáčkam, ktoré sa dostali do sedembodového trháku (27:20) a zdalo sa, že domáci tím sa definitívne odpúta od Šamorínčaniek. Hostky ale pokračovali vo výbornom výkone a za krátko znížili stav stretnutia na 27:24. Následne „Ruža“ zaznamenala dva body, ale hneď na to Šamorín znížil na 29:26. Od tohto momentu ale domáci tím zapol na plné obrátky a svoj náskok v zápase začal postupne navyšovať. 

Ružomberčanky onedlho zaznamenali desať bodov po sebe a odskočili Šamorínčankám na rozdiel 13-tich bodov (39:26) a definitívne tak zlomili odpor hostiek v stretnutí. Šamorínu sa síce podarilo skorigovať stav na 39:30, ale záverečné slovo v druhej desaťminútovke mal domáci tím, ktorý uzavrel polčas úspešným dvojbodovým pokusom. Po druhej štvrtine tak svietil na ukazovateli skóre stav 41:30 a Liptáčky boli na najlepšej ceste pripísať si dvanáste víťazstvo v sezóne.

Druhopolčasová dominancia Ružomberčaniek

Po polčase už predvádzal Ružomberok výkon hodný majstra. Hneď na začiatku tretej desaťminútovky sa „Ruža“ dostala do osemnásťbodového trháku (48:30) a v tomto momente už bolo jasné, že Liptáčky si pripíšu na účet ďalšiu výhru. Hostky zo Šamorína sa síce snažili skorigovať náskok Ružomberka, ale nedarilo sa im to. Náskok domáceho celku sa postupne navyšoval, až presiahol dvadsaťbodovú hranicu (57:37). 

Šamorínčankám sa navyše v priebehu tretej štvrtiny zasekla strelecká „muška“, čo dokonale využilo domáce mužstvo, ktoré zaznamenalo desať bodov po sebe. Tretiu desaťminútovku vyhrali Ružomberčanky suverénne 21:7 a celkovo bol stav po troch odohraných štvrtinách 62:37. 

Začiatok poslednej desaťminútovky patril domácemu tímu. Úvodné body záverečnej štvrtiny síce zaznamenali hostky, ale potom domáci celok zaknihoval šesťbodovú šnúru, ktorou zveľadil svoj náskok na rozdiel 29-tich bodov (68:39). Onedlho sa síce prihlásili o slovo v zápase Šamorínčanky, ktoré zaknihovali šesť bodov po sebe (68:45), ale to bolo z ich strany všetko. 

Za krátko „Ruža“ prekročila sedemdesiatbodovú hranicu zaznamenaných bodov v zápase a jej náskok sa každou minútou zvyšoval. V priebehu poslednej štvrtiny Ružomberok viedol už o 31 bodov (77:46) a jubilejný 80. bod v stretnutí bol na spadnutie. Ten sa napokon domáceho tímu podarilo zaznamenať pred koncom zápasu. Onedlho „Ruža“ zaknihovala ešte štyri body v dueli a definitívne tak stanovila skóre stretnutia na 84:50. 

Ružomberok potiahli Slovenky

Najviac bodov za Ružomberok zaznamenala v stretnutí Miroslava Praženicová, ktorá svoj vynikajúci výkon okorenila 20 bodmi, ku ktorým pridala päť doskokov. V zápase sa jej navyše podaril husársky kúsok, keď premenila z šiestich trojbodových pokusoch všetkých šesť. Výborne jej sekundovala Radka Stašová, ktorá zaťažila konto súpera 16-timi bodmi. 

Skvelo si v stretnutí počínali aj legionárky v domácom drese. Najviac bodov zo zahraničných hráčok zaknihovala Američanka Adrianne Motleyová, ktorá v zápase zaznamenala 14 bodov. V stretnutí sa darilo aj ďalšej Američanke Marté Graysovej, ktorá k 12-tim bodom pridala sedem doskokov. Trojicu najúspešnejších legionárok v ružomberskom drese uzatvorila Chorvátka Patricie Burová, ktorá v zápase zaznamenala 10 bodov, ku ktorým pridala osem doskokov.

Šamorín bodovo potiahla manželka ružomberského trénera Timea Sujová, ktorá v zápase zaknihovala 20 bodov a spoločne s Ružomberčankou Miroslavou Praženicovou zaznamenala najviac bodov v stretnutí. Krok s ňou držala predovšetkým Bianka Vaiglová, ktorá v zápase zaknihovala 17 bodov, ku ktorým pridala 11 doskokov. Trojicu najúspešnejších hráčok v hosťujúcom drese uzatvorila Simona Marcová, ktorá zaťažila konto súpera ôsmimi bodmi. 

Ružomberčanky v zápase zaznamenali vyššiu úspešnosť streľby (50,8 %) ako hosťujúce Šamorínčanky (34 %). Počas prvej štvrtiny bola ružomberská presnosť streľby na úrovni vyše 64 %. Naopak, hostkám zo Šamorína nevyšla tretia desaťminútovka, keď zaznamenali iba 15 % úspešnosť streľby. 

O vývoji stretnutia rozhodol druhý polčas

Tréner MBK Ružomberok Juraj Suja nebol spokojný s výkonom svojho mužstva v prvom polčase. Vyzdvihol však výbornú hru súpera. „Šamorín hral dobre, najmä prvú štvrtinu, vlastne až do prestávky. My sme boli pomalí, nechali sme súperovi veľa priestoru. Využil to, zaslúži si rešpekt. V druhom polčase sme už pôsobili lepšie ako v prvom.“

Ružomberský kormidelník na pozápasovej tlačovej konferencii uviedol, že jeho tím sa intenzívne pripravuje na euroligový duel proti ruskému Orenburgu. „Tento týždeň sme v tréningovom cykle. Pripravujeme sa na dôležitý európsky zápas. Máme svoj cieľ, ktorého súčasťou bolo aj toto stretnutie.“ 

Ružomberčanky si tak po víťazstve nad Šamorínom poistili prvé miesto v tabuľke Niké extraligy žien. Najbližší zápas odohrajú zverenkyne Juraja Suju v sobotu 11. decembra, keď si zmerajú sily s Popradom. Následne čaká „Ružu“ nesmierne náročný dvojzápas vyraďovacej časti Európskeho pohára FIBA (Eurocup) proti ruskému tímu BC Nadežda Orenburg. 

Úvodné stretnutie, ktoré je na programe 15. decembra, odohrajú Ružomberčanky na domácej palubovke v Koniarni. Odveta, ktorá sa odohrá o týždeň neskôr (22. decembra), sa uskutoční na ruskej pôde. Medzitým odohrá Ružomberok posledný tohtoročný ligový zápas, keď v sobotu 18. decembra pocestuje do Piešťan, kde si zmieria sily s vicemajstrom Slovenska. 

MBK Ružomberok – ŠBK Šamorín 84:50 (23:20, 41:30, 62:37)

Body za MBK Ružomberok: Praženicová 20, Stašová 16, Motleyová 14, Graysová 12, Burová 10, Buknová a Turudićová po 5, Havranová 2 – ŠBK Šamorín: Sujová 20, Vaiglová 17, Marcová 8, Lelkesová 3, Bábiková 2. Trojky: 10-3. Diváci: bez divákov. Úspešnosť streľby: 50% – 34%. TH: 15/14 – 12/9. Rozhodovali: Obertová, Sirocký, Cibulka. Štvrtiny: 23:20, 18:10, 21:7, 22:13. 

Titulná fotografia: Rudo Maškurica.

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Som študentom žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Najradšej sa zaujímam o šport, fotografovanie prírody a dianie v Ružomberku.