Ružomberčania spoznali meno súpera v pohárovej Európe

Futbalisti MFK Ružomberok odohrajú úvodný zápas 2. predkola Európskej konferenčnej ligy na domácom štadióne. Fotografia: Rudolf Maškurica
Futbalisti MFK Ružomberok nastúpia v druhom predkole Európskej konferenčnej ligy (EKL) proti lotyšskému tímu FC Riga.

Liptáci zvládli úvodnú prekážku bez väčších problémov, keď v prvom predkole vyradili litovský tím FK Kauno Žalgiris v súčte oboch zápasov 2:0. „Ruža“ o svojom postupe rozhodla už v prvom stretnutí, ktorý vyhrala na domácom štadióne 2:0. V odvete jej na spečatenie postupu stačila aj bezgólová remíza.

Liptáci mohli duel v litovskom Marijampolé aj vyhrať, keďže mali k dispozícii pokutový kop, ktorý ale Matej Kochan na konci prvého polčasu nepremenil. Napriek remíze bol ružomberský tréner Peter Struhár spokojný s postupom svojho mužstva do 2. predkola EKL.

„Sme veľmi radi, že sme splnili krátkodobý cieľ, ktorý bol postúpiť cez prvé predkolo. Škoda, že sme o postupe nerozhodli trochu skôr. Myslím si, že mužstvo hralo tímovo a zápas sme si v podstate odkontrolovali i keď aj súper nám to trochu znepríjemnil,“ uviedol bezprostredne po zápase kormidelník „Ruže“.

Spokojnosť s postupom

Ružomberský záložník Matej Kochan bol spokojný s postupom svojho tímu do ďalšej fázy EKL. „Snažili sme sa hrať aktívne, držať loptu, nepúšťať súpera do tlaku. Ustrážili sme si nulu vzadu, čo je najpodstatnejšie. Škoda, že sme v druhom polčase nepremenili niektorú zo šancí. Zbytočne sme boli v napätí až do konca duelu.“

Ružomberského hráča mrzel nepremenený pokutový kop, ktorým mohol definitívne pochovať nádeje Žalgirisu na prípadný postup. „Mrzí ma zahodená penalta. Nekopol som ju dobre, brankár vystihol smer, chytil mi ju. Najpodstatnejšie ale je, že sme postúpili.“

„Myslím si, že tím FC Riga bude kvalitnejší celok ako Žalgiris. Momentálne sa koncentrujeme na prvé kolo Fortuna ligy a potom sa sústredíme na ďalšieho zahraničného súpera,“ uzavrel Matej Kochan s tým, že sa teší na ďalší dvojzápas Liptákov v pohárovej Európe.

Náročný protivník „Ruže“

Lotyšský tím FC Riga sa v domácej lige momentálne nachádza po 20 odohraných zápasoch na 3. mieste. V uplynulej sezóne obsadil súper Ružomberka v lotyšskej lige 4. miesto. V rokoch 2018-2020 vyhrala Riga trikrát po sebe lotyšskú ligu, čo potvrdzuje, že Ružomberčanov čaká v 2. predkole náročný súper. V úspešnom roku 2018 lotyšský celok vyhral aj národný pohár.

Súper Liptákov odohral v januári priateľský duel so slovenským majstrom ŠK Slovan Bratislava, ktorý vyhral 2:1. FC Riga narazila v 1. predkole EKL na írsky tím Derry City, ktorý v súčte oboch zápasov zdolala hladko 4:0. Úvodný duel 2. predkola EKL odohrajú Ružomberčania na svojom štadióne vo štvrtok 21. júla o 18:30 hod. Odveta sa uskutoční o týždeň neskôr na ihrisku súpera.

Úvod domácej ligy s nováčikmi

Okrem pohárových povinností sa „Ruža“ pripravuje aj na nový ročník Fortuna ligy. Úvodný zápas najvyššej slovenskej súťaže odohrajú Ružomberčania v nedeľu 17. júla na ihrisku nováčika zo Skalice so začiatkom o 18. hodine.

Prvé stretnutie slovenskej ligy odohrajú Liptáci na domácom štadióne 23. júla, keď vyzvú ďalšieho nováčika z Podbrezovej. Júlový program Fortuna ligy zakončí „Ruža“ v regionálnom derby, keď sa 31. júla predstaví v Poprade proti Liptovskému Mikulášu.

 

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Som študentom žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Najradšej sa zaujímam o šport, fotografovanie prírody a dianie v Ružomberku.