Cukrárka z Komjatnej: Kvôli pečeniu nechala vysokú školu a spravila si učňovku

Andrea Kubasová je mladá, úspešná a už aj vyučená cukrárka z Komjatnej. Síce sa pre pečenie nadchla len pred dvoma rokmi a oficiálne sa mu venuje iba rok, na Liptove si už stihla vybudovať slušné meno.

Zákaziek má mnoho ráz toľko, že niektoré musí odmietať. Kvôli množstvu objednávok má už aj pomocníčku. Samotnú prípravu zákuskov však zo svojich rúk nepustí.

V súčasnosti pečie pre tri liptovské kaviarne, čo jej zaberie prvú časť pracovného týždňa – obvykle robí viac než desať druhov cheescakov.

 
 

RK Magazín je už tri roky súčasťou ružomberských médií a stále pokračuje vo víziách svojich zakladateľov. Našim cieľom je robiť kvalitnú lokálnu žurnalistiku. Aby sme mohli naďalej slobodne tvoriť, potrebujeme aj vašu podporu.

 
 

„Keď sa blíži víkend, koláčiky sa rátajú na stovky. Taktiež je záujem o torty, raz som piekla súčasne šestnásť svadobných tort,“ popisuje svoju pracovnú náplň šikovná 26-ročná podnikateľka.

V televízii sa utvrdila vo svojich zručnostiach

Vášeň pre pečenie sa u nej neprejavovala hneď od mala. V kuchyni sa zdržiavala len ak to bolo naozaj nevyhnutné. Zlom nastal, keď sa ako vysokoškoláčka rozhodla zdravšie stravovať, a preto si začala variť.

Následne sa dostala aj k pečeniu, v ktorom napokon našla útočisko pred nezaujímavým štúdiom verejnej správy a stereotypnou prácou na hotelovej recepcii. Po večeroch skúšala v rámci psychohygieny nové recepty. Najskôr sa striktne pridŕžala postupu, neskôr odvážne kombinovala nové chute a šperkovala koláče k dokonalosti.

„Aby som sa uistila, že mi to naozaj ide, prihlásila som sa do gastronomickej súťaže v televízii. Zaujímalo ma, čo mi na moje výtvory povedia odborníci. Prebojovala som sa do prvej šestnástky, získala som nové poznatky a ubezpečila som sa, že na to mám,“ hovorí Aďka o užitočnej skúsenosti, ktorá stála za jej rozhodnutím ukončiť školu a dať výpoveď v práci.

Rozbehla podnikanie v správnom čase

Začal sa polročný proces vybavovania povolení na výrobňu, ktorú zriadili za rodinným domom. Keďže „cukrárčina“ patrí medzi remeselné živnosti, musí byť podložená výučným listom. Preto Aďka spočiatku zamestnávala osobu s patričným vzdelaním, ktorá za prevádzku zodpovedala.

Medzitým sa vyučila za cukrárku. „Študovala som externe na učňovke v Ružomberku. Prebiehalo to systémom samoštúdia, chodila som len na skúšky a na prax. Po roku som získala výučný list,“ hovorí s úsmevom čerstvo vyštudovaná cukrárka.

Škola jej väčšie problémy nerobila, prekážal jej len dôraz na tradičné receptúry. Aďka totiž nepečie klasické zákusky – punčáky, dobošky či grilážky, zaujali ju modernejšie recepty, ktoré na Slovensko prenikajú zo zahraničia.

Typickými ingredienciami sú napríklad krémové syry mascarpone či ricotta. Namiesto fondánových poťahov alebo marcipánových ozdôb sa používajú dokonca aj živé jedlé kvety.

„Mnohí majú voči nim predsudky, ale je ich čoraz menej. Kvety majú svoju špecifickú chuť, napríklad begónky sú kyslé ako šťavel, čo koláč oživí,“ argumentuje Aďka a dodáva, že ak by mali kvety negatívny efekt na chuť, určite by sa im vyhýbala.

V prípade, že torty zdobí nejedlými kvetmi, oblepuje ich špeciálnou páskou, aby sa priamo nedotýkali krému.

Drží sa svojich zásad

V okolí Trnavy a Bratislavy je tento druh pečenia už celkom rozšírený. Na Liptove a vôbec strednom Slovensku vyplnila prázdnu dieru práve Aďka.

Momentálne koketuje s myšlienkou, že by tradičné slovenské recepty pozmenila podľa svojho gusta. „Jeseň býva pokojnejšia, dá sa pracovať aj na nových receptoch. Nieže by ma doterajšie omrzeli, ale vždy sa snažím pracovať so sezónnymi i menej známymi surovinami, nech môžu moji zákazníci skúšať stále nové veci,“ zdôvodňuje Aďka, ktorej zákusky majú úspech aj na Spiši.

Zaujímavosťou je, že nepoužíva umelé farbivá, pred klasickou bielou múkou uprednostňuje špaldovú, biely cukor nahrádza trstinovým. Do korpusov i krémov pridáva soľ, ktorá v správnom pomere zvýrazňuje chute, rada používa aj slaný karamel.

S reklamou jej pomáhajú šikovní kamaráti

Kľúčovou je pre ňu propagácia. V úplných začiatkoch jej s ňou pomohol najmä brat – vášnivý fotograf, ktorý jej výrobky profesionálne zvečnil a zverejňovali ich na sociálnej sieti, kde zožali úspech. V jej záľube ju podporovala celá rodina, priznáva, že bez ich pomoci by nebola tam, kde je.

Spolupracuje aj s Martinom Babicom, grafikom z Komjatnej, ktorý vytvára jej webovú stránku. Daniel Gavenda zase urobil promo video na jej pekárničku.

Aďka účinkovala aj v klipe k skladbe Čokoláda od Simy Martausovej, ktorý natočili Ružomberčania z videoprodukcie MOOVI.

 
 

RK Magazín je už tri roky súčasťou ružomberských médií a stále pokračuje vo víziách svojich zakladateľov. Našim cieľom je robiť kvalitnú lokálnu žurnalistiku. Aby sme mohli naďalej slobodne tvoriť, potrebujeme aj vašu podporu.

 
 

„Je skvelé, keď máte okolo seba šikovných kamarátov. Postavia sa k tomu inak ako niekto neznámy,“ konštatuje a dopĺňa, že výbornou reklamou je, keď ju zákazníci odporučia svojim známym. Teší ju, ak ochutnávači priznajú, že nejedli lepšie koláče, alebo ak svojou tvorbou inšpiruje mladšie dievčatá.

Pečenie by nevymenila

Popri práci, ktorá tiež zahŕňa nákupy, individuálnu komunikáciu so zákazníkmi či vybavovačky na úradoch, sa snaží nájsť si čas aj na oddych, nezaneviera najmä na kamarátov a priateľa.

Kedysi pravidelne navštevovala fitnescentrum, teraz sa jej doň podarí zájsť len sporadicky. „Všetko je síce o organizácii času, ale deň sa, žiaľ, nedá natiahnuť. Boli aj chvíle, keď som nespávala, dlhodobo sa však takto fungovať nedá,“ vysvetľuje.

„Veľa ľudí mi vraví, že to celé je len chvíľkový ošiaľ, ja sa však pečenia nehodlám vzdať. Je to síce náročné remeslo, ale chcem ho robiť, pretože ma napĺňa. Ten úžasný pocit, keď človeka živí to, čo ho zároveň baví, prajem zažiť každému,“ objasňuje v závere svoju lásku k pečeniu.

Foto – Samuel Kubas, Lukáš Vráb

Som vyštudovaná žurnalistka, zaujíma ma kultúra a história dolného Liptova. Rada píšem o problémoch a záujmoch bežných ľudí, cez ich svedectvá sa snažím pripomínať hodnoty, na ktoré by spoločnosť nemala zabúdať. Zároveň pracujem v oblasti zabezpečenia bezpečnosti priemyselných inštalácií.