Vlkolínec už láka turistov aj na tradičné liptovské pochúťky

Od stredy 23. októbra môžu domáci aj turisti naplno využívať služby novej reštaurácie vo Vlkolínci.

Letná sezóna skončila, no posledné slnečné lúče ešte stále vábia mnohých turistov spoznávať okolie Liptova. Ak by ste sa v týchto dňoch vybrali do Vlkolínca, okrem zvečneného snímku jesennej krajiny v prostredí dreveníc by ste si domov odniesli aj gastronomický zážitok. V novootvorenej reštaurácii môžete ochutnať domácu kapustnicu, ale aj obľúbené liptovské droby.

Dlhá cesta k realizácii

O reštaurácii vo Vlkolínci sa hovorí už roky. Najbližšie k nej bolo mesto v roku 2012. V rozpočte bolo vyčlenených 250-tisíc eur na jej stavbu. Napokon ale poslanci zmenili rozhodnutie a rozhodli sa odsúhlasiť len verejnú súťaž na staviteľa aj prevádzkovateľa. To však napokon do úspešného konca spolu s mestom nedotiahli. Definitívny zlom nastal až v roku 2015, keď bol projekt spolu s vybudovaním Domu Unesco schválený na financovanie počas výjazdového rokovania vlády.

Prvú obchodnú verejnú súťaž na prevádzkovateľa reštaurácie vyhlásilo mesto ešte minulý rok. Medzi podmienkami súťaže bol aj nájom, ktorý predstavoval 17-tisíc eur ročne. Záujem nemal nikto.

Vzápätí radnica vyhlásila aj druhé kolo. Upravila podmienky zmluvy a za nájom požadovala o dve tisíc menej. Ani jeseň 2018 ale nového prevádzkovateľa reštaurácie a obchodu v hlavnej atrakcii ružomberského turizmu nenašla.

Obchodná verejná súťaž spoznala výhercu až v treťom kole. Do 10. apríla tohto roku predložil svoj návrh jediný záujemca – Štefan Dvorský. Ani tu sa však podmienky súťaže nezaobišli bez zmien. Nájom už nepredstavoval jednorazovú sumu, ale rozdelili ho na mesačné splátky. Od októbra do marca musí nájomca zaplatiť 100 eur, za prenájom v top sezóne 500 eur. Dokopy teda nájom klesol zo 17–tisíc na 3600 eur ročne.

Priestory reštaurácie na prvom poschodí. (Zdroj: autorka) 
Možnosť sedenia na terase. (Zdroj: autorka) 
Počas otvorenia mali v reštaurácii rokovanie členovia Mestskej rady. (Zdroj: autorka)

Prvý mesiac už má za sebou

Reštaurácia vznikla ako prístavba k už existujúcemu domu, ktorý predtým slúžil ako horáreň. Je postavená za domom, kde bol kedysi prevádzkovaný obchod.

„V prevádzke je už mesiac, no vzhľadom na to, že teraz nie je letná sezóna, tak ani ľudí sem nezavítalo až tak veľa, ako sme očakávali,“ hodnotí prvé týždne majiteľ reštaurácie Štefan Dvorský.

„Vo Vlkolínci chýbalo reštauračné a hygienické zariadenie na slušnej úrovni. Každý dobrý skutok, ktorý zvýši kvalitu pre turistov, ktorí sem chodievajú z celého sveta, nás teší,“ povedal počas otvorenia novej reštaurácie primátor mesta Ružomberok Igor Čombor.

Návštevníci Vlkolínca si môžu pochutiť na tradičnej kuchyni nielen na prízemí, ale aj na poschodí, pričom niekoľko stolov je aj na vonkajšej terase. Kapacita reštaurácie je približne 60 ľudí.

„Ponúkame bryndzové halušky, pirohy, šúľance, buchty na pare, polievky, ale aj liptovské droby,“ hovorí o ponuke jedál Štefan Dvorský, ktorý podpísal desaťročný prenájom drevenice.

Reštaurácia ponúka aj tradičné liptovské jedlá. (Zdroj: autorka)

Nový majiteľ reštaurácie prevádzkuje vo Vlkolínci už viac ako päť rokov aj bufet, ktorý v súčasnosti zabezpečuje obyvateľom základné potraviny. „Je dobré, že tam už máme prevádzku, lebo keby sme mali my konkurovať niekomu alebo niekto druhý nám, tak sa to vôbec neoplatí,“ povedal pre Ružomberský magazín ešte pred začiatkom letnej sezóny Jozef Dvorský.

Bude počas leta fungovať vo Vlkolínci reštaurácia?

O mesiac pribudne aj wifi

Do novej reštaurácie investoval 40-tisíc eur najmä kvôli vybaveniu kuchyne a nábytku v interiéroch drevenice. Za reštauráciou bude stáť aj malý obchod, ktorý v súčasnosti prerábajú.

Nielen turisti, ale aj miestni v ňom nájdu základné suroviny ako chlieb, múku, olej, ale aj malinovky, či suveníry. Majiteľ reštaurácie nám prezradil, že o mesiac bude mať stravovacie zariadenie k dispozícii aj wifi pripojenie.

Reštaurácia bude počas zimnej sezóny otvorená počas víkendov a sviatkov. V letnej sezóne si turisti pochutia na domácej kuchyni každý deň.

„Spolupracujeme aj s informačným centrom. Keď nám vopred nahlásia, že príde autobus turistov, tak otvoríme. Dôležitú rolu bude zohrávať aj počasie. Ak bude pekne, tak bude aj viac turistov a my budeme mať otvorené dovtedy, kým budú návštevníci chcieť,“ povedal pre Ružomberský magazín Štefan Dvorský.

Titulná fotografia: Vchod do reštaurácie vo Vlkolínci. Autor: Anna Zábojníková

 

Som vyštudovaná žurnalistka. Počas štúdia som pracovala pre regionálne noviny, kde som písala o kultúrno-spoločenskom dianí na Považí. Mám za sebou stáž pre portál aktuality.sk. Zaujímam sa o históriu, kultúru a problémy bežných ľudí z okolia Ružomberka. V RK Magazíne som zástupkyňa šéfredaktorka a web editorka portálu rkmagazin.sk.