Žilinská samospráva vydala spolu s Maticou knihu Západné Tatry

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry. Predstavili ju v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na podujatí Ovčiarska nedeľa.

Publikácia s podtitulom Veľká kniha o Tatrách Oravy a Liptova vznikla podľa hovorkyne ŽSK Evy Lacovej ako kolektívne dielo 11 autorov. Na 180 stranách prezentuje predovšetkým prírodné bohatstvo majestátnych Tatier, ale aj architektúru, poľovníctvo, baníctvo či ovčiarstvo a výtvarné umenia viažuce sa k Tatrám. Kniha vychádza ako ôsma v poradí v rámci edície Žilinská župa, jej história, kultúra, osobnosti a pamiatky, ktorá slúži na propagáciu kraja.

„Veľká kniha o Západných Tatrách je dielom kolektívu autorov, ktorí sa rozhodli ‘odkliať’ nepoznané krásy Roháčov či Liptovských holí. Veríme, že si nájde svoje publikum. Nielen medzi nadšencami našich veľhôr, ale aj fanúšikmi historických faktov a umenia. Kniha obsahuje archívne, historické, ale aj výtvarné diela autorov, ako sú Martin Benka, Janko Alexy a ďalší. Budeme radi, ak čitateľov inšpiruje k spoznaniu krásy slovenských veľhôr alebo múzeí v prírode pod Tatrami a Roháčmi,” podotkol Martin Hromada, riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK.

Publikácia vychádza aj s anglickým prekladom, v náklade 1000 kusov. Záujemcovia si ju môžu zakúpiť v Liptovskom a Oravskom múzeu, ale tiež v Liptovskej a Oravskej galérii. Kniha slávnostne uviedli do života na podujatí Ovčiarska nedeľa v nedeľu 22. mája v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline aj za účasti Eriky Jurinovej, predsedníčky ŽSK.

Zdroj: ŽSK

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.