Liptovské droby sa stali chráneným európskym výrobkom

Tradičnej liptovskej pochúťke udelila Európska komisia po štyroch rokoch ochrannú známku. 

Slovenská bryndza, skalický trdelník, zázrivský korbáčik či slovenská parenica. Medzi výrobky s chráneným zemepisným označením sú zaradené už aj liptovské droby. Včera ich po štyroch rokoch zaregistrovala Európska komisia. Regionálnu špecialitu tak môžu pod registrovaným názvom a s jednotnou receptúrou dovážať aj do reštaurácií a obchodov.

Liptovské droby sú známou regionálnou špecialitou. Ide o spravidla bravčové alebo hovädzie črevá, ktorá sú plnené zemiakovou plnkou so škvarkami či korením. O tom, ako vznikajú si môžete prečítať v archívnej reportáži.

Titulná fotografia: droby pri nakladaní do hrnca, kde sa budú variť. Zdroj: redakcia