V týždni horel krov, auto aj okenná parapeta

V druhom týždni roka museli ružomberskí hasiči zasahovať šesťkrát. Hasili okennú parapetu, krov v Liptovskej Lúžnej, ale aj auto v Políku. Dvakrát boli provolaní k dopravným nehodám. Podrobnosti v článku.

Hasiči Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Ružomberku vykonali od 9. januára do 16. januára 2020 trivýjazdy ku technickým zásahom a tri ku požiarom.

Dňa 10. januára hasiči vykonali výjazd ku požiaru, avšak po príjazde na miesto nenašli žiadny požiar, len ohnisko po vypaľovaní káblov neznámou osobou. Išlo teda o planý poplach. Hasiči boli 12. januára privolaní ku dopravnej nehode na štátnej ceste  I/18 pri Ivachnovej, kde došlo ku zrážke dvoch áut. Hasiči autá zabezpečili proti požiaru, úlomky plastov pozbierali do zbernej nádoby a poškodené autá odtlačili na blízku odstavnú plochu. Aj 14. januára hasiči zasahovali pri nehode dvoch áut na štátnej ceste 2. triedy pri Liskovej. Úlomky plastov pozametali a pozbierali do zbernej nádoby. Obidve autá boli pojazdné. Ani pri tejto nehode nebolí zranené žiadne osoby.   

Za uplynulé obdobie došlo v okrese Ružomberok ku trom požiarom. V nedeľu 10. januára boli hasiči privolaní k požiaru dreveného krovu kotolne pri rodinnom dome v Liptovskej Lúžnej. Hasiči v spolupráci s dobrovoľnými hasičmi požiar uhasili jedným vysokotlakovým prúdom. Príčinou vzniku požiaru bolo sálavé teplo od plechového komína pri drevenom tráme v streche kotolne. Pri požiari vznikla škoda na streche kotolne za 100 eur.

Na druhý deň hasiči zasahovali pri požiari parapetu na ulici Podhora. Požiar uhasili jedným vysokotlakovým prúdom. Pri požiari vznikla škoda na parapete za 100 eur. Príčinou vzniku požiaru bola nedbalosť dospelej osoby, ktorá ponechala na parapete horiacu sviečku bez dozoru, od ktorej vznikol požiar. Ponechanie horiacej sviečky na parapete ocenil zisťovateľ príčin vzniku požiarov blokovou pokutou vo výške 30 eur hneď na mieste.

Hasiči vykonali výjazd aj ku požiaru osobného auta na ulici Š. Moyzesa v Ružomberku. Aj tento požiar uhasili jedným vysokotlakovým prúdom, ale aj tak došlo ku značnému poškodeniu osobného auta. Príčinou vzniku požiaru bolo mechanické trenie na spojke pri prevodovke na podvozku auta. Pri požiari vznikla škoda na aute za 2-tisíc eur. 

Pri požiaroch nedošlo ku zraneniu ani ku usmrteniu osôb. Hasiči pred požiarmi uchránili majetok v odhadnutej hodnote 40-tisíc eur.     

Zdroj – Tlačová správa HaZZ v Ružomberku.

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.