Vysoká strata Kultúrneho domu Andreja Hlinku. Pomôže zmena fungovania?

Výročná správa, ktorá analyzovala výsledky činnosti a hospodárenia Kultúrneho domu Andreja Hlinku (KDAH) za predchádzajúci rok, ukázala takmer 122-tisícovu stratu.

Jednou z tém, o ktorých rokovali poslanci mestského zastupiteľstva v stredu 27. mája, bolo aj hospodárenie KDAH. Vo výročnej správe za rok 2019 sa uvádza, že záporný hospodársky výsledok v podobe 122-tisíc eur ovplyvnili aj prevádzkové problémy. Boli to najmä havarijná situácia s odpadom v Kultúrnom dome Biely Potok, havarijná situácia s kanalizáciou v kine, v zimnom období so žľabmi či rekonštrukcia ozvučenia Veľkej dvorany. Oproti roku 2018 je výsledok horší o takmer 37-tisíc.

Vysoká strata

Akciová spoločnosť Kultúrny dom Andreja Hlinku, a. s. Ružomberok zabezpečuje kultúru v meste vo viacerých strediskách. Sídlom spoločnosti je rovnomenný Kultúrny dom Andreja Hlinku, kde je aj jeden z ekonomicky najvýnosnejších priestorov KDAH – Veľká Dvorana. Z nej získava príjmy najmä prostredníctvom prenájmu priestorov. Strediskami KDAH sú aj Informačné centrum, synagóga, Björnsonov dom, Dom UNESCO Vlkolínec, kino Kultúra, či kultúrne domy v Černovej, Bielom Potoku a Hrboltovej. Pod KDAH však patrí aj Ružomberský hlas či mestská televízia.

„Náklady z predchádzajúceho roku sme mierne znížili, akurát sme nenaplnili príjmy,“ vysvetľoval poslancom na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva riaditeľ KDAH Ján Pavlík.

KDAH okrem produkcie kultúrnej činnosti spravuje aj spomenutý majetok mesta. Preto dostáva ročne dotáciu v približnej hodnote 460-tisíc eur.

„V roku 2019 sme len na materiálne veci minuli 78-tisíc eur a nie sú v tom zahrnuté mzdy desiatich ľudí. Keď k tomu prirátam aj tieto mzdy, tak je to približne 80-tisíc aj s odvodmi, a zrazu máme sumu 160-tisíc eur. Keď túto sumu odpočítame od dotácií, tak máme diametrálne odlišný rozpočet pre použitie na kultúru,“ vysvetľuje Ján Pavlík a dodáva, že nadišiel čas upraviť dotačnú politiku.

Na vyriešenie otázky či bude KDAH fungovať v podobe akciovej spoločnosti alebo príspevkovej organizácie si poslanci nechali vypracovať analýzu. „Mala by byť hotová do konca októbra, potom budeme vidieť, akým systémom sa bude spoločnosť uberať,“ spresňuje poslanec Ľubomír Kubáň (nezávislý, Za slušný Ružomberok).

„Osobne vidím ako najväčšie pozitívum fungovania KDAH ako príspevkovej organizácie v tom, že spoločnosť by mohla čerpať v oveľa väčšej miere rôzne granty a dotácie,“ hovorí poslanec Milan Šlávka (nezávislý, Klub primátora), ktorý je aj predsedom predstavenstva KDAH.

Skôr však prikláňa k existencii v podobe akciovej spoločnosti. Žiadúce by bolo len zmeniť celý dotačný vzťah  s mestom. „ Ideálne by napríklad bolo, aby si mesto organizáciu rôznych podujatí a akcií od spoločnosti objednávalo. Výrazne by sa tak ekonomické vzťahy spriehľadnili. Treba si uvedomiť, že kým KDAH bude správcom mestských budov asi nie je reálne očakávať, že sa dostane do plusu,“ vysvetľuje Šlávka.

Dodáva, že s ich vekom stúpajú náklady na údržbu budov, zvyšujú sa aj ceny energií vrátane platov zamestnancov, ktorí sa o ne starajú.

Málo kultúry

Fungovanie kultúrneho domu na viacerých zastupiteľstvách kritizoval poslanec Ján Kuráň (nezávislý, Za slušný Ružomberok).  Bolo to najmä pre kotlebovcov v dome kultúry, cenzúru v médiách a podľa jeho slov nefungujúcu až mŕtvu kultúru v meste, ktorej „zlatým grálom“ je len mestský jarmok.

„Mesto sa nesnaží úpadok ani pribrzdiť, nie to ešte zastaviť. Už dva roky sa bavíme o zmene fungovania KDAH. Kultúra je len veľmi málo zisková, a preto musí byť dotovaná. Zásadným riešením sú eurofondy a ich efektívne čerpanie. Pochybujem, že analýza, ktorú idete dať vypracovať, vám povie niečo iné,“ povedal na májovom rokovaní Ján Kuráň a upozornil, že ak sa nič nezmení, strata bude v nasledujúcom roku ešte vyššia.

„Keby sme aj mali takúto sekeru, ale mali by sme za sebou plnohodnotné kultúrne leto a mnoho iných podujatí, no nemáme tu nič,“ kritizoval vedenie mesta poslanec Kuráň.

„Kultúrnych akcií je v Ružomberku neúrekom. Keď si spočítate, koľko je tu podujatí, z tohto pohľadu sa zdá, že to nemá chybu, no chyba niekde bude. Tu sa treba prioritne zamerať len na niektoré akcie, možno by mali byť kráľom práve Fullove dni. Nemôžeme robiť všetko, ale vytipovať si priority, a zrejme ubrať z veľkého počtu rôznorodých akcií,“ zamýšľa sa primátor Igor Čombor (nezávislý).

Pandémia stopla tržby z kina aj prenájmu priestorov

V súvislosti s koronavírusom ukončil KDAH od 9. marca premietanie filmov a všetky kultúrne a spoločenské akcie. O týždeň neskôr sprísnila vláda opatrenia a spoločnosť ostala uzatvorená vrátane všetkých jej pobočiek. Týmto rozhodnutím príde spoločnosť do konca júna o tržby z kina približne vo výške 60-tisíc eur a o tržby z prenájmov na kultúrne a spoločenské akcie, o tržby z divadelných predstavení vo výške približne 40-tisíc eur,“ vyčísľuje straty výročná správa. Aj keby sa priestory KDAH otvorili od začiatku júla, za tento rok by len v tržbách kina chýbalo približne 68-tisíc až 75-tisíc eur.

Kultúrny dom prijal viaceré rozhodnutia na úsporu nákladov. Zrušil jarmok, oslavy 1. mája či oslavy ukončenia 2. svetovej vojny. Spoločnosť pristúpila aj k šetreniu energií a tepla vo svojich priestoroch, zároveň bude realizovať len nevyhnutné nákupy.

Titulná fotografia: KDAH v Ružomberku. Foto: ruzomberok.sk

Článok bol pôvodne publikovaný v tlačenom dvojčísle jún/júl RK Magazínu. 

Som vyštudovaná žurnalistka. Počas štúdia som pracovala pre regionálne noviny, kde som písala o kultúrno-spoločenskom dianí na Považí. Mám za sebou stáž pre portál aktuality.sk. Zaujímam sa o históriu, kultúru a problémy bežných ľudí z okolia Ružomberka. V RK Magazíne som zástupkyňa šéfredaktorka a web editorka portálu rkmagazin.sk.