Poslanec Ján Kuráň: Neprilievam benzín do ohňa. Keď kompetentní nehasia problémy, volám na pomoc Ružomberčanov

S opozičným poslancom z Klubu Za slušný Ružomberok Jánom Kuráňom sme sa rozprávali o novej relácii Ako prežiť v Ružomberku aj o problémoch mesta.

 V rozhovore sa dočítate:

  • Prečo vznikla satirická relácia s názvom Ako prežiť v Ružomberku
  • Aké boli reakcie na videá od okolia
  • Či nemá strach z možných vyhrážok od ľudí, ktorých sa relácia mohla dotknúť
  • Prečo si nemyslí, že videom len zbytočne prilial benzín do ohňa nespokojnosti a frustrácie v meste
  • Či môžu Ružomberčania chápať reláciu ako rozbiehajúcu sa kampaň na primátora

Ako vznikala myšlienka vytvoriť satirickú reláciu? Prečo formát videa?

Som fanúšikom podobných relácií, či už tých zahraničných alebo aj našich. Myšlienka vytvoriť pravidelnú satirickú reláciu vznikla v deň, keď primátor oznámil, že bude kandidovať za Vlasť. Potom, po mítingu Harabina s Čomborom, som s kamarátmi natočil prvú časť, ale bol to zlý pokus, ešte horší ako fakt, že primátor kandiduje s prezidentom „víťazom“.

Odvtedy som sa s tou myšlienkou pohrával po celý rok. Video ako komunikačný kanál má veľa výhod. V časoch covidu ľudia na internete hľadajú zábavu a informácie. A práve preto som zvolil video v satirickom formáte.

Čo je hlavným cieľom relácie?

Mojim cieľom je poukázať na problémy v meste a zároveň ľudí pobaviť. Často píšem statusy, bojujem na mestskom zastupiteľstve, ale to väčšinu ľudí, bohužiaľ, nezaujíma. Preto chcem ľahšou formou ľuďom prezentovať a priblížiť nielen problémy, ale v ďalších častiach aj konkrétne riešenia.

V týchto dňoch sú zverejnené dve relácie, ako často budete pridávať nové diely? O čom budú?

Ako prežiť v Ružomberku pôjde von každý druhý týždeň. Nebudem prezrádzať o čom budú, to by už nebolo prekvapenie. Tém je v meste milión, tie sa núkajú samé. Stačí ísť na finančnú komisiu alebo mestské zastupiteľstvo. Potom vstúpi do toho aj právnik, ktorý keď videl prvé tri časti, tak som myslel, že mi z 10 minút ostane len upútavka. Preto tematicky môžem ísť tak ďaleko, ako mi je povolené, takže niektoré témy mi prídu skvelé a pobavili by to veľa ľudí, len právne sú tak na hrane, že sa na nich bavím sám.

Kto vám s videom pomáhal?

Mám vyštudované herectvo, stále hrám, robím divadelnú réžiu, učím, podnikám, píšem scenáre, pracoval som pred či za kamerou, dá sa usúdiť, že to urobím ja sám. No v skutočnosti mi pomáha partia ľudí, ktorí majú veľmi podobný názor na to, ako naše mesto nefunguje. Je dobré mať v deň natáčania spätnú väzbu. Vždy je to tvorba, zábava a mňa to baví, že sa spolu dopĺňame, upravujeme scenár, čítame podnety od ľudí, ktorí píšu, že ich to oslovilo a čo by určite v relácii nemalo chýbať, upravujeme pasáže, kde sa zhodneme, kde nie.

Aké boli reakcie od vášho okolia na video?

Reakcie boli až prekvapivo pozitívne. Dosah 37-tisíc, 29-tisíc prezretí, cez 500 lajkov a cez 400 zdieľaní, cez sto komentárov, kde je 99,9 pozitívnych, je len dôkazom toho, že video má silnú výpoveď. Myslím si, že ľudia boli radi, že to niekto konečne povedal, preto to malo taký ohlas. Čakal som, že to bude veľké, ale toto ma doslova zaskočilo. Tie čísla hovoria za seba. Moje okolie mi dokonca vyčítalo, že som bol ešte moc  jemný. No im sa to ľahko hovorí.

Mestský poslanec Ján Kuráň v satirickej relácii Ako prežiť v Ružomberku. (Foto: YouTube)

Hovoríte, že reakcie boli prekvapivo pozitívne. Na sociálnych sieťach sme si ale mohli prečítať aj zopár negatívnych. Komu relácia vadí a čo konkrétne?

Jasné, našli sa aj negatívne komentáre. S tým treba počítať. Vážim si každý názor aj ten záporný. Pár ľudí vraví, že ako poslanec mám skúsiť zmeniť mesto tým, že sa budem viac zapájať. Robím však všetko pre mesto a môj volebný obvod. A keď im vysvetlím, čo všetko, ako opozičný poslanec a kritik tohto marazmu robím a na čo mám reálny dosah, tak len neveriacky krútia hlavami.

Ste súčasťou Klubu Za slušný Ružomberok, riešilo sa to napríklad aj na stretnutí Klubu? Aké boli reakcie ostatných členov?

V klube cítim silnú podporu, aj keď video sme priamo neriešili. Bolo to totiž pred schvaľovaním rozpočtu a to bolo dôležitejšie. K videu sa mi vyjadrilo pozitívne aj pár koaličných poslancov.

V prvej relácii spomínate najväčšie problémy mesta, akési lokálne mafie. Konkretizovali by ste, čo ste tým mysleli?

To, že v Ružomberku funguje šedá zóna, ktorá žije z našich daní, je všeobecne známe. Je tu skupina ľudí, ktorí nám toto mesto doslova ukradli. Lokálna mafia tu má dosah na prokuratúru aj súdy, a preto 25 rokov môžu robiť to čo tu robia. Väčšina mesta o tom vie a ticho to toleruje lebo sa s tým „nedá nič robiť“. No ja si myslím, že to nie je pravda. Teraz som podával trestné oznámenie o zločineckej skupine, kde som opísal ako fungujú, kto čo riadi, ako im asistuje mesto, mestské firmy, prokuratúra a verím, že príde deň, keď tu NAKA bude musieť prísť autobusom a potom sa jedna éra skončí.

Vo videu rezonovali viaceré známe mená: Bednárik, Čech, Trangošová, Čombor. Niektorí sú v súčasnom vedení mesta, ale spomínate aj bývalého primátora či bývalú poslankyňu. Čo robia ľudia, ktorí by už nemali byť súčasťou rozhodovacích procesov riadenia mesta vo videu, kde poukazujete na problémy mesta?

V prvom videu som nemenoval len vedenie mesta. Ale celkovo problémy mesta. Využil som aj podnety a sťažnosti od ľudí za uplynulé dva roky. To, že pán Čech nie je vo vedení mesta, ale neznamená, že už nemá rozhodujúce slovo pri chode mesta a mestských firiem. Pani bývala poslankyňa vlastní asi polku mesta a od ľudí, ktorí mali tú česť byť u nej v nájme alebo sa s ňou súdili, môžem v kľude povedať, že je problém, že ju tu máme.

Neboli niektoré problémy, ku ktorým ste aj priradili vinníkov priveľmi zjednodušené? Neprehliadli ste zámerne objektívne príčiny, ktoré predĺžili realizáciu plánov? Ako príklad uvedieme Obchodné centrum Ruža, realizačné plány skutočne prekazila koronakríza.

Ja som k žiadnemu problému nikoho nepriraďoval, len som vymenoval veci a ľudí, ktoré sú v Ružomberku vnímané ako problémové. Chápem, že OC Ruža nie je postavená z objektívnych dôvodov, ale to ľudí nezaujíma. Oni chcú nakupovať.

Patríte medzi malú hŕstku ľudí, ktorí sa neboja verejne poukázať na problémy Ružomberka. Obyvatelia mesta vás poznajú najmä zo statusov, ktoré sú ostrejšie. Nemáte strach z možných vyhrážok od ľudí, ktorých sa video mohlo dotknúť?

Nie som jediný. O ekonomickej mafii v meste mi píšu rôzni ľudia. Stretávajú sa so mnou ľudia, ktorí sa už na to nemôžu pozerať. Dostávam kopu podnetov, niektoré sú konkrétne, niektoré mi prídu až bizarné, ale nie som sudca a tak všetko čo mi ľudia dávajú dávam, ako podnet na prešetrenie. Vyhrážať sa mi nik nebude, po prvom videu si ma odchytil jeden spomenutý, ktorý spravil ,,bububu“ o právnych krokoch, ale inak neočakávam, že by sa chceli ešte viac zviditeľňovať. Každopádne sa to niekoho dotklo, to je pochopiteľné. Ja si myslím, že práve strach je to, prečo je naše mesto, tam kde je. Ten dovolil, aby si tu niektorí ľudia mohli vytvoriť takú chobotnicu, aká tu teraz je. Za posledný rok som si prešiel všeličím pri odvolávaní generála.

Snažil sa vás niekto zastrašiť?

Keď títo ľudia zistia, že nekradnete, neberiete úplatky, vy ani vaša rodina, prídu na rad kontroly firmy, DPH, inšpektorát práce atď. Všetko v jednom týždni, aká to náhoda. Keď je aj to v poriadku, začne vám vyvolávať kriminálna polícia, že na vás a firmu vašej manželky chodia nezmyselné trestné oznámenia.

Viete od koho?  

Od ľudí, o ktorých som v živote nepočul a nie sú ani z Ružomberka. Čisto smerácko-eštebácke praktiky. Viem, že nie som jediný, ktorý si prešiel v tomto meste za svoje názory takouto šikanou. Toto musí už skončiť. Vždy sa niekto musí prestať báť prvý a ľudia sa pridajú. Tak to bolo 17. novembra, tak to bolo po vražde Jána a Martiny. Inak by k žiadnej zmene nedošlo.

Video sa šírilo na sociálnych sieťach. Pribúdali komentáre od ľudí, ktorí s vami súhlasili, no boli aj takí, ktorí poznamenali, že je ľahké kritizovať, no treba prísť s riešeniami. Z rokovaní vieme, že vízie máte aj vy. Prečo nevidíme výsledky v realite?

Vízie mám, ale som opozičný poslanec. Vedenie mesta si nemôže dovoliť opozičnému poslancovi nechať realizovať jeho vízie. Tým by len potvrdili svoju neschopnosť. Ako príklad uvediem, že keď som spustil petíciu, aby som generála poslal na dôchodok, tak so mnou vedenie mesta chcelo komunikovať. Sľúbili mi, že mi dovolia spraviť pracovnú skupinu, aby sme do centra vrátili život a akú takú dôstojnosť, ktorá centru chýba.

Prečo sa to nepodarilo?

Keď som povedal, že treba urbanistu a architektonickú súťaž na nový design manuál mesta a celkovo na centrum ako také, už sa primátor neozval. Preto som sa znova ozval ja. Na rokovania mestského zastupiteľstva sa pravidelne pripravujem a často je to strata času, keďže vedenie zaspalo niekde na prelome 80-90 tých rokov. To myslím doslova. Pre mňa jediný, kto vyzerá, že má aj názor a nie je tam len kvôli peniazom, je pre mňa viceprimátor Michal Lazar. A ten čo vážne najviac z primátorovej družiny poctivo maká a robí, je hovorca mesta Viktor Mydlo, ale zvyšok nechce nič meniť. Preto je jediné východisko družinu vymeniť.

Práca poslanca sa dá vidieť aj v obvode. Počas rokovaní často pribúdajú interpelácie od poslancov, vrátane vás. Poznáme nový investičný plán na rok 2021. Môžu sa obyvatelia Satelitov tešiť na nejaké novinky?

Jedinou „novinkou“ je vybudovanie prepojenia komunikácii ul. Pod Kalváriou a ul. Nad Dielcom. Investícia do tejto cesty je podľa mňa osobnou pomstou p. Kolíkovi od viceprimátora Bednárika. Aj keď si je dobre vedomý, že je to ekonomický a logický nezmysel, trvá na tom, len aby mu uškodil.

V spomínanom investičnom pláne je ale päť vecí vrátane revitalizácie Kalvárie, či projektová dokumentácia klimatizácie Domu smútku alebo aj rozšírenie hrobových miest. Ktoré z týchto investícii vznikli na základe návrhov poslancov obvodu, vás a poslanca Vendelína Ružičku?

Ani jedna nie je našim spoločným návrhom. Z predchádzajúceho volebného obdobia sú štyri investičné akcie a jedna je novým návrhom viceprimátora Bednárika. Jedná sa o už spomínanú PD Prepojenie komunikácii ul. Pod Kalváriou a ul. Nad Dielcom.

Navrhli ste teda také, ktoré neprešli?

Samozrejme, že áno. Navrhli sme niekoľko ďalších, ktoré nám pre nedostatok financií neprešli. S kolegom Ružičkom sme navrhovali doplniť chýbajúce dopravné značenia, vyriešenie dopravnej situácie na ulici Kalvárska, prechody pre chodcov, opravu chodníkov, či revitalizáciu topoľovej aleje.

Poslanec Ján Kuráň počas rokovania mestského zastupiteľstva. (Foto: Viktor Mydlo)

Vráťme sa ale späť k relácii a videám. Spomenuli ste aj Kalváriu, ktorá je v týchto dňoch hlavnou témou v Ružomberku.

Kalvária je krásny príbeh toho, ako naše lokálne mafie fungujú. Primátor Čech predal pozemky na Kalvárii za asi 4 koruny za meter pani Trangošovej bez súťaže, úplne náhodne ich ona potom predala jeho synovi. Ten ich následne predal ďalšej firme, ktorej sa mesto chystá zadarmo natiahnuť vodu a kanalizáciu. Mesto a poslanci aj z klubu KDH aktívne robili všetko preto, aby neboli žiadne problémy. Práve klubu KDH by malo pritom najviac záležať na zachovaní historického a náboženského charakteru Kalvárie. Odhadom Ružomberčania prišli takto asi o 2 milióny eur a zarobila ich zase naša lokálna skupinka. Aby sa im takto darilo skladáme sa na to my všetci, keďže investícia do sieti je na účet mesta, ale zisk z predaja už pôjde na súkromný účet.

Kvôli vybudovaniu apartmánov mesto zrušilo ochrannú zónu pri kaplnkách a zmenilo aj územný plán. Niektorí ľudia poznamenali, že keď mesto „nestavia“ tak je zle, mladí nemajú priestor na bývanie, sťahujú sa do okolitých menších obcí. Ak mesto „konečne“ začne s možnou výstavbou, tak je tiež zle.

Ja som za to, aby sa stavalo. Mladí ľudia ma neustále bombardujú, kedy bude IBV doriešená. Ale treba si vždy položiť otázku. Čo sa stavia v Ružomberku, kto to stavia, za akých podmienok a prečo to stavia. Znovu ide o to, že v meste sa riešia len problémy mafie a ľudia sú len na platenie dani a na nič iné. Preto je v meste taká veľká nedôvera v lokálnu politiku. Nikto už neverí, že sa to tu zmení. Treba si naliať pohár čistého vína. Apartmánové bývanie nevyrieši problém bývania a už vôbec nie mladých rodín v meste. Apartmánové bývanie je obyčajný biznis.

Spomínate aj médiá, akúsi propagandu mesta. Označili ste Mestskú televíziu Ružomberok (MTR) a Ružomberský hlas. Prečo sú podľa vás obe spomínané označené slovom propaganda?

Treba rozlišovať obe média, mestská televízia si robí úžasnú robotu, ich reportáže sú dokonale pripravené. Keď to porovnám s inými mestami, môžem povedať, že MTR je kvalita, na ktorú môžeme byt hrdí. Faktom ostáva, že sú platení z mestských peňazí a vedenie im zasahuje do obsahu a preto sa veľa dôležitých tém k divákom nedostane.

To, že ľudia vnímajú Ružomberský hlas ako propagandu, netreba asi ani komentovať. Vždy, keď ten brak čítam, tak jediná hodnotná vec na celých mestských novinách je ich názov, ktorý odkazuje na históriu, ktorá bola skvelá a svojho času to boli noviny na vysokej úrovni. Teraz sú vhodné len na to, na čo sú aj zbytočné Radničné zvesti a to, aby ste nad nimi mohli čistiť zemiaky. Ak nemáte rovnaký názor, ako vedenie mesta, idete proti jeho obyvateľom a snažíte sa rozoštvávať ľudí a dokonca nastoliť dobu temna, ako povedal primátor na poslednom zastupiteľstve.

Účasť verejnosti na rokovaniach mestského zastupiteľstva je takmer nulová. Vyzerá to tak, že Ružomberčanov nezaujíma dianie v meste. Ľahšie je potom kritizovanie poslancov, vedenie mesta prostredníctvom komentárov na sociálnych sieťach.

Ja sa obyvateľom ani nedivím, sám som ich tam párkrát pozýval. Ale počúvať generála s Bednárikom je fakt psychicky náročné. Sám s tým mávam problémy, keď počúvam v akom raji to vlastne žijeme a aj to, ako každý jeden bod má „pomôcť“ ľuďom. A pri tom pri všetkých dôležitých bodoch ide vždy o záujmy určitých ľudí. Tak asi toľko k tomu prečo ľudia rezignovali. Kebyže sa tam pretekáme vo víziách a uzneseniach, ktoré sú v prospech rozvoja mesta a pre ľudí, ľudia by pri tom chceli byť, o tom nepochybujem. Dovtedy mestské zastupiteľstvo už nebude nebudem odporúčať nikomu.

Jeden komentujúci napísal: „Veľmi odvážne, smutné aj veselé video. Napriek tomu, že všetko je pravda, s tým neurobíte nič ani vy. Je evidentné, že vám ide nejaký post. Možno aj primátora. Ale už teraz môžem napísať, že aj keby ním ste, nič z tohto sa nezmení, alebo len malé percento vecí. Na veľa z nich nemá ani primátor ani nik iný z mesta dosah. Tak načo na ne upozorňovať, keď každý vieme, ako to je.“ Môžu reláciu Ružomberčania chápať, ako dobre rozbehnutú kampaň na primátora?

Video rozhodne nie je kampaňou a je predčasné sa teraz vôbec baviť o moje kandidatúre na primátora.

Vo videu sú spomenuté viaceré problémy, ale na mnohé skutočne nemá primátor dosah.

Ja som naozaj nepovedal, že za všetko môže primátor, lebo nemôže. Primátor má, ale moc zmeniť veľa vecí. Môže pracovať na tom, aby mesto bolo lepšie vnímané obyvateľmi, má nástroje na to, aby sa robili aj populárne veci, bohužiaľ ich nevyužíva.

Čo také by mal zmeniť?

Keby primátor skutočne chcel, zmenil by fungovanie úradu. Nevyberali by sa lojálni ľudia, ale odborníci. Bolo by ich možno menej a dostávali by vyšší plat, ale očakávala by sa odbornosť a vízie vedenia by boli premenené na skutky. Veľa ľudí na úrade je šikovných a vedia robiť, len sú buď zle platení, alebo nemajú motiváciu a cieľ, ktorý im má zadal primátor s vedením. Vidieť to na viceprimátorovi Michalovi Lazárovi. Je to odborník na školstvo a keď sa rieši školstvo vypočuje si názor a často aj zmení ten svoj. Zvyšok sa správa ako v diktatúre. Diskusia sa síce dovoľuje, ale všeobecne to nikoho nezaujíma.

A niektoré veci vo videu sú subjektívny problém. Zrovna Papas sme jedli pri natáčaní a po hodine, keď trochu ochladol sa nedal jesť. Potom sme si objednali pizzu a to chvíľku trvalo, ale nie je to hlavný problém. Skôr sme sa na tom smiali a prišlo nám to vtipné a ako dobrý nápad na odľahčenie.

Na jednej strane je dobré, keď sa veci pomenujú pravým slovom, keď sa aj kritizuje. No aj pri kritike (aj keď je človek úplne znechutený a nahnevaný) by sa mala zachovať akási pohoda, ľahkosť, slušnosť. Neprilievajú videá benzín do beztak obrovského ohňa plného frustrácie, zlosti, pomalého rozvoja?

Vôbec si nemyslím, že by som nejak prilieval benzín do ohňa. Práve naopak. Poukazujem na ohniská, ukazujem kompetentným, kde čo horí a keď nehasia volám na pomoc občanov mesta. Verejná mienka je jediné, čo tu ako tak funguje, aj keď nie vždy (Kalvária, benzínka). To že v zastupiteľstve sú poslanci, čo za dva roky nepovedali ani slovo je tragédia. Ale ja som tam za mesto a môj obvod a bojujem každé zastupiteľstvo. Som rád, že sa aspoň tých pár ľudí postaví za mňa, keď treba, tak ako aj ja za nich. Vďaka verejnému tlaku sa nám podarilo presadiť peniaze pre prvorodičky, a ďalších pár malých víťazstiev.

Nebolo by lepšie investovať financie, ktoré ste dali do videa na niečo, o čo by sa zoznam problémov zmenšil? Máte čo povedať aj do kultúry, hovoríte že tú žiadna nie je.

Ďakujem za výbornú otázku. Nepovedal som, že tu žiadna nie je, ale často tu žiadna nie je. To je rozdiel. Čo je škoda, lebo v meste je toľko talentovaných a šikovných ľudí, ktorí sa venujú kultúre, že by tu mohol byť naozaj kvalitný program každý deň v roku, ale to by mesto muselo chcieť.

Som presvedčený, že tých pár eur, čo som investoval do videa, prispelo k obohateniu kultúrneho života v meste. Množstvo vzhliadnutí len potvrdzuje, že video bolo kultúrnou udalosťou roka. Preto to považujem za rozumnú investíciu, ktorá nakoniec prispeje k zmenšeniu množstva problémov v Ružomberku.

Rozhovor vznikol formou emailovej komunikácie. Ján Kuráň je zároveň členom redakčnej rady RK Magazínu. 

Titulná fotografia: Ján Kuráň v relácii Ako prežiť v Ružomberku. Foto: YouTube

 

Som vyštudovaná žurnalistka. Počas štúdia som pracovala pre regionálne noviny, kde som písala o kultúrno-spoločenskom dianí na Považí. Mám za sebou stáž pre portál aktuality.sk. Zaujímam sa o históriu, kultúru a problémy bežných ľudí z okolia Ružomberka. V RK Magazíne som zástupkyňa šéfredaktorka a web editorka portálu rkmagazin.sk.