Študenti a pedagógovia učia Ukrajincov po slovensky

Katolícka univerzita v Ružomberku začala s výučbou slovenského jazyka pre Ukrajincov z Ružomberka a okolia.

Študenti a zamestnanci Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku pomáhajú na rôznych miestach od začiatku vypuknutia vojny. Na KU študuje približne 300 Ukrajincov, ktorí ihneď pomáhali svojim rodákom so všetkým potrebným.

Niekoľko dobrovoľníkov odišlo na hranicu, iní pomáhajú s ubytovaním, zbierkami, na ružomberskej ubytovni, s testovaním alebo pri vybavovaní dokumentov na úradoch či s prekladom na cudzineckej polícii.

Učia ich po slovensky

Najnovšie sa spojili, aby pomohli odídencom z Ukrajiny v lepšej adaptácii v meste a prekonali tak jazykovú bariéru.

,,V marci vznikla potreba pomôcť s výučbou slovenského jazyka pre deti Ukrajincov navštevujúcich základné školy, a tak v kooperácii s mestom aj v tejto veci začínajú pomáhať naši študenti,“ uviedla univerzita na svojej webovej stránke.

Jazykovú bariéru nepociťujú len deti, ale aj dospelí, preto sa od 5. apríla rozbehol kurz Slovenský jazyk pre Ukrajincov v budove Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity (FF KU) v Ružomberku. S výučbou zatiaľ pomáhajú študenti či vyučujúci FF KU.

,,Na prvej hodine sme privítali 16 záujemcov a na druhej takmer 50. Väčšina prišla z ubytovne v Ružomberku, ale niektorí merali cestu z Ludrovej či dokonca išli tri hodiny pešo z Vlkolínca,“ priblížila KU v Ružomberku.

Cez Veľkú noc výučba nebude

Výučba slovenského jazyka pre dospelých sa bude realizovať v budove Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity každý utorok a štvrtok od 15:00 do 16:30 hod. Z dôvodu čerpania dovoleniek sa výučba neuskutoční 14. a 19. apríla.

Zdroj: KU v Ružomberku

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

RK MAGAZÍN je nezávislý spravodajský portál, ktorý informuje o aktuálnom dianí v meste a okrese Ružomberok. Súkromné vydavateľstvo R PRESS vydávalo do konca roka 2022 aj mesačník RK MAGAZÍN, ktorý vychádzal v tlačenej podobe. Ponúkal čítanie magazínového typu o ľuďoch, udalostiach a zaujímavostiach v regióne dolného Liptova. Väčšinu článkov nájdete aj na webe rkmagazin.sk.