
Pozrite si recepty podobné tým, podľa ktorých varili štedrovečerné a vianočné menu naši predkovia nielen na Liptove.
Oblátky
700 ml vody
2 ks vanilkový cukor
4 PL oleja
320 g hladkej múky
Všetky suroviny zmiešame mixérom. Necháme odstáť, minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc. Ak by cez noc cesto príliš zhustlo, riedime vodou.
Trubičky
1 l vlažného mlieka
1 l vlažnej vody
1 kg hladkej múky
190 g masla
400 g kryštálového cukru
100 g vanilkového cukru
2 žĺtka
1 ČL soli
Vodu, mlieko, vajce, cukor premiešame mixérom; potom pridáme múku, na záver primiešame maslo rozpustené v mikrovlnke (ak by bola zmes príliš studená, maslo by sa zrazilo). Necháme odstáť, minimálne 2 hodiny, najlepšie cez noc. Ak by cesto cez noc príliš zhustlo, riedime vlažným mliekom.
Kapustnica s údenou rybacinou
1,5 l šťavy z kyslej kapusty
500 ml vody
za 3 hrste kyslej kapusty
25 – 50 g sušených húb
4 zrniečka nového korenia
2 – 3 strúčiky cesnaku
2 údené sladkovodné ryby
1 lyžicu bravčovej masti
1 cibuľu
1 lyžicu hladkej múky
majorán
4 uvarené zemiaky
Postup:
Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, pridáme kapustu, huby vopred namočené vo vode a nové korenie.
Varíme asi 20 minút, kým huby nebudú mäkké. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 25 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme.
Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a zaprášime múkou. Za stáleho miešania chvíľu opekáme a rozmiešame s trochou vody. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Prevaríme a odstavíme. Na tanieri podávame s varenými nakrájanými zemiakmi a uvarenou údenou rybou.
Ako sme varili si prečítate v nasledujúcom článku:
Opekance s makom a medom
500 g hladkej múky
1 vajce
2 lyžice oleja
Soľ
40 g droždia
400 ml mlieka
4 lyžice práškového cukru
100 g mletého maku
5 lyžíc medu
tuk na vymastenie
200 ml oleja
125 g masla
Postup:
Z múky, vajca, oleja, štipky soli a kvásku vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Na doske odkrajujeme z neho trojcentimetrové šúľance a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plech potrieme tukom a každý šúľanec namočíme do oleja, aby sa pri pečení nezlepili. Šúľance dáme upiecť a necháme vychladnúť. Potom ich preložíme do misky namočíme teplým mliekom, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a polejeme rozpraženým maslom. Všetko spolu premiešame a polejeme teplým medom.
Kyseľ
1000 g nasolenej baraniny
20 g sušených húb
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 klobásy
250 g kyslej kapusty
100 g sušených sliviek
citrónová kôra
1 lyžica hladkej múky
maslo
mletá červená paprika na zápražku
soľ
citrónová šťava
½ lyžičky cukru
2 dcl smotany
1 lyžica polohrubej múky
Postup:
Baraninu vložíme do vlažnej vody, pridáme umyté huby, cibuľu pokrájanú nadrobno, posekaný cesnak a varíme 1 až 1,5 hodiny. Potom pridáme umyté klobásy a kapustu. Po pol hodine varenia vyberieme uvarené klobásy aj s mäsom, ak je, samozrejme, už mäkké. Slivky umyjeme a uvaríme v troche vody s kúskom citrónovej kôry. Uvarené aj s vodou vlejeme do polievky. Z múky, masla a mletej červenej papriky pripravíme svetlú zápražku, ktorou zahustíme polievku tak, aby bola ako veľmi riedka omáčka. Podľa chuti osolíme, okyslíme citónovou šťavou a zjemníme cukrom. V smotane rozmiešame múku a polievku pomaly zatrepávame. Nakoniec ešte necháme prejsť varom a odstavíme. Polievka je lepšia, keď postojí.
Šošovicová polievka so sušenými slivkami
350 g šošovice
150 g sušených sliviek
80 g oleja
50 g hladkej múky na zápražku
100 g mlieka
ocot
soľ
cukor
Postup:
Prebratú a vopred namočenú šošovicu dáme variť do vody. K napoly uvarenej pridáme sušené slivky a dovaríme do mäkka. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, rozriedime ju mliekom, vlejeme do polievky a chvíľu povaríme. Nakoniec polievku ochutíme octom, soľou a cukrom.
Vianočná hubová polievka so smotanou (4 porcie)
70 g sušených húb
1 bujón hubový
celé čierne korenie
250 ml kyslej smotany
250 ml smotany na šľahanie
bobkový list
2 lyžice octu
1 lyžica kryštálového cukru
2 lyžice hladkej múky
soľ
1,8 l vody
50 g masla
5 zemiakov
1 cibuľa
Postup:
Huby vopred namočíme, vodu zlejeme a nalejeme novú čistú. Na masle speníme najemno pokrájanú cibuľu, zalejeme namočenými hubami, posolíme, pridáme bobkové listy, celé čierne korenie, hubový bujón a varíme asi 30 minút. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky, pridáme k hubám a povaríme ešte 15 minút. Obe smotany zmiešame s múkou, za neustáleho miešania ich prilejeme do polievky a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec dochutíme cukrom a octom, polievku už nevaríme, ak treba, iba prehrejeme.
Makovník, Orechovník, Tvarožník, Lekvárnik, Bryndzovník, Kapustník
Pripravíme si polotuhé kysnuté cesto.
Kysnuté cesto
½ kg hrubá múka
3 dcl mlieka
12 dkg cukru
½ kocky droždia
3 žĺtky
vanilka alebo vanilkový cukor
strúhaná citrónová kôra
na hrot kávovej lyžičky soli
Plnky na jeden koláč –
Maková: pol litra pomletého maku, 13 dkg cukru, trocha potlčenej škorice a citrónovej kôry. Plnka sa natiera na hrúbku prsta a pokvapká sa sladkou smotanou.
Orechová: 10 dkg pomletých orechov, 7 dkg práškového cukru, trochu škorice. Plnka sa môže pokvapkať smotanou a roztopeným maslom.
Tvarohová: vymiesený, mierne osolený tvaroh alebo tvaroh vymiesený s cukrom, žĺtkami, hrozienkami a snehom z bielok.
Lekvárová: tradičný lekvárnik býval plnený domácim slivkovým lekvárom.
Bryndzová: keď je bryndza ešte sladká a mastná, rozmieša sa len s 2 žĺtkami, lyžičkou múky a štipkou soli. Ak je už príliš ostrá, rozmieša sa s tvarohom a pridá sa trocha masla a uvedené prísady.
Kapustová: hlávkovú kapustu nastrúhame a osolíme. Na masť dáme dusiť nadrobno pokrájanú cibuľu, kapustu a kúsok cukru. Ku kapuste sa podľa chuti pridáva mleté čierne korenie alebo cukor. Vychladnutú mäkkú kapustu natierame na pomastené rozvaľkané cesto.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát a natrieme naň rôzne plnky. Naplnené cesto zatočíme do valca, popicháme vidličkou a potreté roztopeným tukom ( najlepšie maslom) dáme piecť do vyhriatej rúry.
Hriatô
Cukor spražíme na karamel. Pridáme citrónovú šťavu a približne 2,5 dcl vody. Prevaríme. Následne odstavíme a ešte horúce zalejeme pol litrom liehu alebo inej pálenky.
Recepty a článok vznikol s pomocou Spojenej školy v Ružomberku a jej majsteriek Danuše Mažgutovej a Gabriele Macekovej.
Foto – autor.