Starosta Bešeňovej: Tento rok odovzdáme piatu a šiestu nájomnú bytovku. Kolegovia starostovia sa ma pýtajú, ako na to

Pri futbalovom ihrisku v Bešeňovej vyrástli od roku 2014 štyri bytovky. Starosta Martin Baran plánuje v júni odovzdať piatu a v decembri šiestu bytovku. Na siedmej sa už pracuje.

Raketové temto. Aj takýmto slovným spojením sa dá nazvať rýchlosť, akou posledné mesiace stavajú nájomné byty v Bešeňovej. Sedem bytoviek so 115 bytmi za deväť rokov bude rekord. Všimli si to aj mnohé médiá. Obec Bešeňová sa stala akýmsi lídrom v oblasti nájomného bývania v prepočte na obyvateľov.

„Tvorcom tej myšlienky bola Vierka Tisoňová, ktorá bola v minulosti obecnou poslankyňou. Dala mi červíka do hlavy a ja som povedal, že je to super nápad, treba sa do výstavby pustiť,“ zaspomínal si na históriu myšlienky stavby nájomných bytov starosta Bešeňovej Martin Baran.

Spočiatku malá obec

„Bešeňová bola vždy malá obec. V 50. rokoch mala 250 obyvateľov, potom bola taká väčšia výstavba. Prišlo sa za prácou, postavilo sa na ulici okolo kaštieľa v smere na Liptovskú Teplú 25 domov. Bolo to v rokoch 1968 – 1973. Vtedy sa obec dostala z 250 na 370 obyvateľov,“ vraví starosta Baran.

Pripomína, že odvtedy ten počet obyvateľov kolísal. Niekto sa prisťahoval, niekto zas odsťahoval, odišiel z dediny. Martin Baran nastúpil do funkcie starostu v roku 1999 v doplnkových voľbách. V úrade je 47-ročný starosta už šieste volebné obdobie.

„Keď som nastúpil, tak dedinka bola malá, cesty neboli porobené. Dedina rozkopaná po plynofikácii a kanalizácii, chodníky žiadne,“ zamýšľa sa starosta, ktorý vzápätí hovorí, že mal na začiatku predstavu, že sa bude obec rozvíjať. Nápad s bytovkami prišiel už pred rokom 2010.

„Už predtým, ako prišla s myšlienkou stavby nájomných bytov Vierka Tisoňová som si zisťoval informácie u pána starostu z Podturne. On začal stavať bytovky. Počet obyvateľov mu v obci stúpol,“ hovorí Baran s tým, že starosta v Podturni získal od Diaľničnej spoločnosti pozemky pod bytovky relatívne lacno, keďže sú pod diaľničným mostom.

„U nás sa ceny pozemkov pohybovali na úrovni asi 33 eur za štvorcový meter. Začali sme sondovať u obyvateľov, či by bol záujem o nájomné byty,“ pripomenul šéf Bešeňovej. „Bol som sa učiť v Mikuláši, pretože v ružomberskom okrese sa tých bytoviek veľa nestavalo, skoro žiadna. Pýtal som sa tých starostov, čo s tým mali skúsenosti.“

V ružomberskom menej ako v mikulášskom

Spočiatku mali v Bešeňovej aj obavy. Zvažovali sa alternatívy a rozmýšľali či vôbec dokážu v bytovke obsadiť všetky byty. „V roku 2012 sme robili také prípravné stretnutie s ľuďmi, či by mali záujem a naštartovali sme to. Pustili sme sa do toho. Projekty, potom stavebné povolenie, ktoré bolo v decembri a začali sme. Stavali sme tie prvé dve bytovky,“ spomína.

Záujem o byty nakoniec bol, a je aj v súčasnosti veľmi veľký. Aktuálne hlásia z obecného úradu v Bešeňovej viac ako 300 žiadostí.

Podľa Barana je záujem o bývanie v Bešeňovej preto taký veľký, lebo v ružomberskom okrese sa do stavby toľkých nájomných bytoviek nikto nehrnie. Hovorí, že v mikulášskom okrese po dedinách majú jednu alebo dve bytovky. „V Podturni nad desať, čo je rekord, ale v ružomberskom okrese toho veľa nie je,“ ozrejmuje Baran.

Ďalším faktorom, prečo na obecný úrad príde každý mesiac hneď niekoľko žiadostí o bývanie, je podľa starostu Bešeňovej aj to, že sú vybudovanou obcou. „Sme zaujímavá obec, napríklad aj kvôli akvaparku, no ale celý Liptov je pekný,“ doplnil.

„Záujem je, tí mladí chcú, a je to pre nich veľká pomoc,“ pripomína Baran. Doplnil tiež, že podstatné je aj to, že výška nájmu nie je vysoká.

„Keď máte bývanie do 250 eur s energiami, tak je to super. Kebyže aj dvaja ľudia zarobia minimálne mzdy, čo je päťsto a päťsto eur, to vychádza dokopy tisíc eur, a majú štvrtinové náklady na bývanie a tri štvrtiny im ostane na život, a to sme počítali s minimálnou mzdou,“ vysvetľuje starosta, ktorý je vo funkcii už 23. rok.

Bešeňovčania radi poradia

RK Magazín sa v rozhovore so starostom Bešeňovej pýtal aj na to, či si pýtajú rady aj ostatní starostovia. Odpovedal, že sa pýtajú, ale sú opatrní. „Kolegovia, čo sa chcú do toho pustiť tiež, sa ma to pýtajú. Vždy však narážajú na problémy s pozemkami,“ povedal a dopĺňa, že už minimálne päť starostov dolného Liptova sa u neho informovalo.

„Volá mi veľa starostov aj mimo regiónu, nemám problém poradiť, ja som rád, keď sa spýtajú. Dokážem im povedať, ako to funguje a ako na to majú ísť, aby to bolo dobré pre obec.“

„V Martinčeku sa postavila bytovka, kolegyňa v Revúcach sa pustila do toho a aj niektorí ďalší sa pripravujú, a ja ich povzbudzujem. Choďte, nebojte sa, sú to prípravy na rok, ale keď vám má kto poradiť, je dobre,“ povzbudzuje Baran.

Foto – Juraj Brezáni

V Bešeňovej začali prvou a druhou bytovkou. Potom, ako v roku 2010 natrvalo prekročili hranicu 400 obyvateľov, prišla aj tretia a štvrtá bytovka. „Aktuálne máme cez 800 obyvateľov a budeme odovzdávať už piatu bytovku,“ povedal Baran, ktorý však dodal, že to nie je len zásluha nájomných bytov, ale že počet obyvateľov rastie aj kvôli tomu, že je tu ďalších 42 novo-obývaných domov. Väčšina pribudla v obecnej časti Sihoť pri Váhu.

Po prvých štyroch bytovkách prichádzajú ďalšie tri

Ľudia sa do piatej bytovky nasťahujú po júni 2021, kedy obec plánuje jej odovzdanie. Prvé podlažie začali stavať aj vo vedľajšom priestore, z čoho bude šiesta bytovka odovzdávaná pravdepodobne v decembri 2021.

„Teraz ideme trochu zrýchliť, pomaly by sme mali začať kopať základy na siedmu bytovku,“ hovorí Baran, pričom pripomína, že termín kolaudácie siedmej bytovky by mal byť niekedy v júni 2022. Bytovku zvyknú postaviť za rok a pol. Od podpísania po kolaudáciu by podľa starostu nemohlo prebehnúť viac ako dva roky.

Táto expresnosť je aj preto, že už popredu mali všetky pozemky na danom území, kde vyrastajú bytovky, vysporiadané. Piata, šiesta aj siedma bytovka má po 17 bytov. Dokopy v Bešeňovej do leta 2022 pribudne 51 nových bytov.

„Sú to nájomné byty podotýkam, lebo veľa ľudí si to mýli. Nie sú to sociálne byty, že tam bude niekto bývať a neplatiť. Ako obec máme 100 percent platiteľov,“ pripomína. Pýtali sme sa aj na to, čo sa stalo ak ľudia náhodou neplatili.

„Mali sme také tri prípady. Ak ľudia neplatili, tak sme ich jednoducho vysťahovali, ukončili sme nájom a išli tam bývať noví nájomcovia.“

Ak ľudia začnú v bytovke bývať automaticky sa zaradzujú medzi obyvateľov Bešeňovej, majú tam trvalý pobyt, čo je pre obec dobré. „Neprichádzame tak o podielové dane,“ povedal starosta dediny tiahnucej sa po povodí Váhu.

Aké je financovanie?

Bytovky riešia formou budúcej kúpy, na základe čoho investor vlastní pozemok, pokiaľ sa bytovka stavia a až následne, podľa zmluvy, po skolaudovaní prechádza bytovka pod obec.

„Firma kúpi pozemok, firma rieši stavebné povolenie, firma si berie úver, čiže všetko je na firme, potom to od nej odkúpime cez štát a ministerstvo. Toto je najlepšia možnosť, lebo nemusíte splácať nič, kým to postavíte, platiť začnete až potom. To sa však už ľudia skladajú na obytný účet,“ vysvetľuje starosta.

Foto – Juraj Brezáni

Ľudia sa skladajú klasickou formou splácania nájmu. Peniaze, ktorými sa odkúpi bytovka od zhotoviteľskej firmy prichádzajú na 70 percent úverom od Štátneho fondu rozvoja a bývania (ŠFRB) a 30 percent je nenávratná dotácia od štátu. „Takto je to financované bez vás, obec to vlastne nič nestojí,“ hovorí Baran.

„Je dobré, že existuje nenávratná zložka, potom aj ten nájom rátate len zo 70 percent. Preto je nižší. Platiť za trojizbový byt 180 eur a v tom mať aj fond opráv a ďalšie poistné zložky, plus náklady na energie 50 – 60 eur, to je super,“ myslí si starosta Bešeňovej.

Sedem a dosť na tomto mieste

Siedma bytovka bude poslednou, ktorú na tomto mieste postavia. Voľný priestor medzi bytovkami a futbalovým ihriskom vyplní špeciálny priestor na voľnočasové aktivity.

„Chcem tu urobiť jedno z najväčších ihrísk na Liptove. Bude tu skateparkové ihrisko na skákanie, minimálne 20 cvičiacich strojov na workout, budú tam lavičky a sedenie pre mamičky a bude tu najväčšie detské ihrisko. Sedem alebo osem vežová zostava,“ opisuje oddychovo-zábavný priestor starosta Bešeňovej.

Pre tento priestor zatiaľ pripravujú štúdiu. Keď si to na obecnom zastupiteľstve odobria, pustia sa neskôr do tvorby projektu. „Potrebujeme si to ešte usporiadať, čo všetko tam bude. Chceme tam aj vonkajšie pingpongové stoly, priestor pre bedminton a podobne,“ približuje Baran.

Tento rok prebehne v Bešeňovej aj komasácia. Pozemkové úpravy dokopy vytvoria viac ako 300 stavebných pozemkov (v časti Roviny 150, v časti Pod baňou ďalších 150).

„Chceme vyčleniť 20-tisíc štvorcových metrov na budúcich desať nájomných bytoviek,“ plánuje Baran, ktorý jedným dychom dodáva, že najskôr to prichádza do úvahy asi o 10 rokov. Jeho cieľom je zároveň dostať obec nad tisíc obyvateľov.

„Vtedy je to výhoda, pretože už dostávate na obyvateľa až 500 eur a keď robíte väčšie projekty môžete žiadať od štátu viac financií,“ uzavrel Martin Baran.

Titulná fotografia: bytovky v Bešeňovej. Foto – Juraj Brezáni

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Študujem žurnalistiku na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Píšem aj pre Denník Postoj a externe spolupracujem s Rádiom Lumen, pre ktoré pripravujem spravodajské a publicistické reportáže z okolia Žiliny a Ružomberka.