Chirurgický pavilón vojenskej nemocnice premenia na moderné pracoviská

O komplexnej rekonštrukcii Chirurgického pavilónu Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku informoval ešte koncom júla minister obrany J. Naď v prítomnosti ministra zdravotníctva V. Lengvarského a riaditeľa nemocnice R. Rusnáka (na snímke vpravo). Zdroj: ÚVN
Chirurgický pavilón Ústrednej vojenskej nemocnice SNP – FN Ružomberok, ktorý zničil požiar, premenia na moderné pracoviská. Rekonštrukcia by mala byť ukončená koncom roka 2023.

Ako informoval v príspevku na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), v pondelok 17. októbra to bolo presne rok od požiaru pavilónu, ktorý zapríčinil skrat v elektroinštalácii.

„Prác bolo kopec, keďže požiar zasiahol viaceré oddelenia a kliniky. Rozhodli sme sa nielen odstrániť škody po požiari, ale zmodernizovať celý pavilón tak, aby slúžil všetkým pacientom,“ uviedol.

Komplexná rekonštrukcia si vyžiada finančné prostriedky vo výške približne 20 mil. eur. Nemocnica sa v týchto dňoch stala úspešným uchádzačom o nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ, pričom jedným z ďalších zdrojov sú napríklad aj sponzorské dary od viacerých súkromných spoločností.

„V týchto dňoch po mesiacoch plánovania a fyzickej práce s odstraňovaním následkov po požiari bolo ukončené výberové konanie na zhotoviteľa stavby a so samotnými prácami by sa malo začať už o pár týždňov,“ dodal Naď.

Rekonštrukcia by mala byť ukončená koncom roka 2023.

Najmodernejšie medicínske pracoviská na Slovensku

Požiar spôsobili problematické rozvody

Príčinou vlaňajšieho požiaru chirurgického pavilónu Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku boli problematické elektrické rozvody. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) 27. júla počas návštevy nemocnice. Pavilón teraz plánujú zmodernizovať. Začatie rekonštrukčných prác predpokladajú na jeseň.

„Dosahy požiaru boli relatívne veľké, poškodil značnú časť pavilónu. Rozhodli sme sa, že budovu nebudeme opravovať čiastkovo, ale urobíme komplexnú modernizáciu. Takú, aká tu nebola desaťročia,” podotkol vtedy šéf rezortu obrany s tým, že očakávajú celkové náklady na úrovni 21 miliónov eur.

Práce budú financovať z peňazí rezortu obrany, od sponzorov a z eurofondov. Modernizácia bude podľa ministra trvať približne rok. Naď to povedal na brífingu s novinármi v prítomnosti riaditeľa ÚVN Roberta Rusnáka a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Požiar v chirurgickom pavilóne ÚVN vypukol 17. októbra minulého roka. Časť budovy, ktorú poškodil oheň, využívali ako ubytovacie kapacity a kancelárske priestory pre zdravotnícky personál. Centrálne operačné sály požiar nezasiahol.

Vo vojenskej nemocnici vypukol požiar, začali s evakuáciou pacientov

Zdroj: teraz.sk, webnoviny.sk

Podporte kvalitný nezávislý obsah

Budeme vdační, ak nás podporíte kúpou dobrovoľného predplatného. Ďakujeme.

Podporiť

Som vyštudovaný novinár s dlhoročnou praxou v celoslovenských, regionálnych i komunálnych médiách a mám skúsenosti aj s vydávaním novín. Dlhé roky bol vydavateľom a šéfredaktorom regionálneho týždenníka LIPTOV a šéfredaktorom MY/Liptovské noviny. V súčasnosti som riaditeľom vydavateľstva R PRESS a poverený vedením redakcie RK MAGAZÍN.